Travel: 5 places to visit this weekend (close to Sofia) ||| Пътуване: 5 места, които да посетите този уикенд около София

Здравейте, приятели!

Ако живеете в София и се чудите какво да правите през уикенда, пътува ви се, но не искате да ходите прекалено далеч, предлагам ви 5 от любимите ми места. Повечето са на не повече от 15 км от центъра. 
С настъпването на пролетта и по-топлите дни, желанието ми да ходя по заведения и да се разхождам из претъпкания център намалява драстично. Предпочитам да избягам от шума и навалицата и да посетя някое приятно и тихо местенце, не далеч от мястото, където живея. 

Днес съм решила да ви споделя любимите си 5 дестинации в непосредствена близост до София. Ако ви е любопитно мога да ви споделя и дестинации на малко по-голямо разстояние, които отново можете да посетите в рамките на един ден. Пишете ми в коментарите, ако искате такава публикация. 

1. Панчарево
Панчарево е на около 15 километра от центъра на София. Можете да стигнете до там както с кола, така и с градски транспорт. Можете да изберете между разходка, риболов, каране на лодка или водно колело, или просто да хапнете на място с приятна гледка. Любимото ми място е бистро "Лодките" - пилешката им супа е страхотна (или поне такава беше преди 1 година). В района около езерото има и много приятни местенца за пикник.

2. Банкя и Клисурския манастир
Източник: www.bulgariatravel.org
Банкя е отново на не повече от 15 километра от центъра на столицата. Можете да стигнете до там с градски транспорт и кола. Миналата година Банкя претърпя сериозна реконструкция и центърът изглежда по коренно различен начин. Определено ми харесва промяната и много по-често отскачам до там през почивните дни. Можете да изберете дали да отидете на разходка (имате избор между релакс в парка или туристически преход по пътеката на здравето), на басейн през лятото (новооткритият басейн има доста солен вход, но изглежда примамливо, поне отвън) или просто да хапнете или пиете кафе някъде по центъра. Аз съм пробвала всички варианти, без басейна, и определено си заслужава. Любимото ми място за хапване е ресторант "Брезите". На кръговото на центъра пък е отворено ново много приятно кафе. От Банкя можете да стигнете и до Клисурския манастир, който е много приятен за отдих. Можете да си направите и пикник в откритите площи около манастира.

3. Цари Мали Град
Източник: www.carimaligrad.com
Цари Мали град се намира малко по-далеч - на около 53 километра от София. До него можете да стигнете само с кола или организирана екскурзия. Повече за мястото можете да научите тук. По маршрута можете да се отбиете и в Самоков, макар самият град да не изпъква с нещо особено. В близост е и Боровец, а на връщане към София можете да посетите и язовир Искър, където има доста приятни места за обяд при по-топло и слънчево време. Комплексът предлага доста атракции и възможности за разходка и пикник. В региона има и други обекти, които можете да посетите. Също съм била няколко пъти и всеки път намирам нещо различно. 

4. Парк Врана
Източник: Wikipedia
Парк "Врана" се намира на изхода на София. Всяка събота и неделя има градски транспорт до локацията, който можете да хванете от Орлов мост (автобус 505). Паркът работи само през уикендите от 10:00 до 16:00. Градината е невероятно красива и предлага доста сенчести места за почивка и отдих. Ако си падате по фотографията или се чудите къде да си направите фотосесия, това определено е идеално място, особено през есента и късна пролет. Откакто е отворен комплекса се говори за посещение на двореца в парка, но до момента това не е възможно и може да се разгледа само отвън. Екскурзоводската беседа е безплатна и се провежда на всеки час. Заслужава си - аз съм била три пъти и трите пъти научих коренно различни неща, тъй като екскурзовода беше различен всеки път. 

5. Костенец
Източник: вила.бг
Стигаме и до най-далечната дестинация - Костенец. Тази дестинация е по-подходяща за двудневна екскурзия, тъй като пътят до там е малко повече от час. При моето пътуване до там отседнах в хотел "Езерото" - мястото е магическо. Освен изкуственото езеро с доста впечатляващи размери, хотелът има и мини зоо кът. Ако сте решили да се отбиете само за ден, можете да обядвате в хотела. Костенец е много приятно място за почивка, а забележителност в самия център на селото е "Костенския водопад". По път можете да се отбиете и до крепостта "Траянови врата". За съжаление, не е запазено много от крепостта и самото място не е достатъчно поддържано, но си заслужава да му отделите малка част от пътуването си. 

Това бяха моите 5 идеи за съботно-неделен отдих, далеч от шума на столицата. Ако никое от тях не Ви допада, не забравяйте и най-голямото богатство на София - планината Витоша. Нямаме си море или река, но си имаме планина. Любим маршрут ми е Бояна - Драгалевски манастир, както и изкачване до Боянския водопад (за предпочитане при по-топло време и ако сте подготвени за малко повече катерене).

Ще се радвам да ми споделите Вашите любими места за прекарване на уикендите.



Можете да ме последвате на следните места:

Коментари