Tips and Tricks: Where to check your cosmetics ||| Съвети и трикове: Къде да проверявате козметиката си

Здравейте, приятели!

Днес няма да ви разказвам за вредните съставки в козметиката - кои са и какво могат да предизвикат. Сигурна съм, че знаете много по въпроса. Ще ви споделя къде можете да проверявате състава и срока на годност на козметиката си, тъй като съм сигурна, че не можете да знаете наизуст всяка вредна съставка, а на много малко продукти е означена датата на производство. 
За вредните съставки в козметиката се говори много усилено през последните години. В интернет е пълно с информация, а съвсем наскоро на пазара се появи и книгата "Как да избираме козметика", която съвсем скоро смятам да прочета. В списание 8 пък се появи много хубава статия по темата и мини книжка, която да носите в чантата си. Всичко хубаво, но все пак сме дигитално поколение, свикнали сме да работим с приложения и искаме всичко да става за секунди. Ако не ви се занимава да ровите в книгите или да помните наизуст, следващите няколко реда могат да са ви полезни.
Източник: Интернет
В по-голямата част от ревютата ми винаги ще намерите информация и изписан състава на продуктите, обект на ревюто, както и обозначени потенциално вредните съставки в тях. Цялата тази информация си набавям от няколко сайта, където проверявам състава на продуктите. Преди да си закупите даден продукт можете да потърсите съдържанието им в интернет и да проверите дали и кои са вредните съставки в него, както и защо се считат за такива. 

Трябва да имате предвид, че информацията във всички сайтове, които ще ви дам е базирана на научна информация и изследвания за дадената съставка. Огромна част от химичните съставки не са изследвани и не са правени специални проучвания за тях, затова може да ви изпише като безопасна съставка, която всъщност не е, заради липсата на информация. Забелязала съм, че най-често това се наблюдава при различните видове оцветители, така че видите ли голям брой такива - имайте едно на ум. 

Това е най-удобният за мен сайт - достатъчно е само да копирам съдържанието, да го поставя в полето и да натисна analysis. Става за секунди - под формата на таблица ви излиза съставката, каква роля има, степента на безопасност и друга информация. В сайта можете да търсите и конкретни продукти по наименование и марка, но голяма част от продуктите на българския пазар не са включени в списъка. Единствен недостатък на сайта е липсата на подробна информация за самите съставки с висока степен на риск.

Когато искам да науча нещо повече за дадена съставка и защо е считана за вредна влизам в този сайт и пиша името на съставката в търсачката. Хубавото тук е, че ви дава информация и за базата на данни, на която е базирана информацията. В повечето случай е limited има и посочени научни статии, от които е почерпена информацията. Аз съм биолог и за мен това е изключително интересно и полезно. Но дори да не сте такъв, обобщената информация е напълно достатъчна да добиете представа. 

Това е сайт, който ми показа моя приятелка и се оказа life saving. Никога не знаете колко дълго се задържа един продукт по складовете. Особено що се отнася до козметиката, която купувате от онлайн сайтове. Самият продукт може да е в срок на годност, но да е произведен преди 5 години, което е много вероятно за декоративната козметика, която е с дълъг срок на годност. Като правило трябва да имате предвид, че ако един продукт е с изтичащ срок в рамките на 3-6 месеца, най-вероятно е доста стар и застоял по складовете. В сайта има подробно обяснение как да направите проверката. Можете да избирате от голям брой популярни брандове, но отново не е приложимо за всичко, което можете да намерите на пазара. 

Повечето от тези сайтове можете да отворите и от мобилния си телефон. www.ewg.org имат и приложение за телефон, което можете да изтеглите безплатно. За съжаление повечето такива приложения работят с разчитане на баркода на опаковката и не работят за продуктите на нашия пазар, с изключение на по-големите международни марки. Други подобни приложения са Think Dirty, GOOD GUIDE и skingredients. Всички те работят със сканиране на баркод, ако намерите или ползвате приложение, в което можете да изпишете съставката и да ви излезе информация за нея, моля споделете ми. 

Няколко други съвета, които мога да ви дам са винаги да избирате продукти с минимален брой съставки. Колкото по-малко съставки има един продукт, толкова по-добре. Другият ми съвет е винаги да четете първите 4-5 съставки - тяхното количество е най-голямо в продукта, съответно и влиянието им е най-голямо. Ако в първите 4-5 съставки присъстват парабени,  силикони, сулфати, петролни съединения, алуминий и др., огледайте и другите продукти на щендерите, може би има нещо по-подходящо.
Източник: Cosmetics Europe
Излишно е да го казвам, но въпреки това ще го спомена - не купувайте маркова козметика от съмнителни сайтове и фейсбук страници. Продуктите не само са менте и вероятно няма да получите качеството, което очаквате, но и няма как да знаете нито състава, нито кога, къде и как е произведен продуктът, който слагате на лицето си. 

Надявам се тази информация да Ви е полезна и да Ви направи по-информирани потребители. Ценете себе си и не слагайте върху кожата си какво да е. Не е нужно да се вманиачавате, но не пречи да бъдете по-внимателни и да отделяте няколко минути да прочетете състава или да проверите срока на годност на закупените продукти. 

Ако използвате приложение или сайт, който ви помага да избирате козметиката си, споделете ми в коментарите. Обръщате ли внимание на тези неща или просто вземате продукт от щанда, без да четете състава му?


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари