Tips and Tricks: What to do with old clothes ||| Съвети и трикове: Какво да правите със старите си дрехи

Здравейте, приятели!

Идва време за пролетно почистване на дома и гардероба, затова реших да ви споделя няколко идеи за това какво можете да направите със старите си дрехи.
Всички имаме в гардероба си дрехи в лошо състояние или такива, които отдавна не носим или не ни стават. Хубаво е периодично да се разделяме с тях и да освобождаваме място за нови.

Споделям ви няколко идеи за това, какво да правите със старите си дрехи. Загатвала съм малко по темата тук, но реших тази публикация да бъде по-фокусирана конкретно върху тази тема. Знам, че сте наясно с повечето опции, но подозирам, че някои от вариантите ще са нови за вас, така че се надявам да намерите нещо полезно. 
Източник: Интернет
Първото, което можете да направите е още при почистването на гардероба си да разделите дрехите на четири купчини.

1: Харесват ми, стават ми, в добро състояние са (нямат петна, дупки, не са избелели), нося си ги и ще продължавам да ги нося.
2: Не могат да бъдат носени - избелели, скъсани, протрити, лекильосани
3: Могат да бъдат носени и са запазени, но - не ги нося, не ми харесват, не ми стават, не ме карат да се чувствам щастлива
4: Могат да бъдат преправени или имат нужда от дребни корекции - скъсени, стеснени, да им се добави щампа и др. 

От тук нататък е лесно. Първата купчина отива грижливо сгъната в гардероба, като може да изперете наново част от дрехите, които са престояли по-дълго в гардероба. 

За втората купчина имате няколко опции, като аз лично предпочитам да рециклирам старите дрехи. Ако сте по-креативни можете да направите нещо ново и супер красиво от тях. 

Можете да ги хвърлите

Това е най-лесната опция, като пак можете да бъдете полезни на някого. Сложете старите си дрехи в чувал и ги оставете отстрани на контейнера за боклук. Със сигурност много бързо ще се появи някой, който да се заинтересува от тях. Най-добрият вариант е да помогнат на бездомен човек или такъв с лош финансов статус. За съжаление, не съм фен на тази опция, защото най-често не попадат при правилните хора. 

Рециклиране
Източник: Интернет
Няма как да не сте чули за инициативата на H&M за връщане на торба със стари дрехи. При връщането получавате 15% отстъпка при следващо пазаруване, а дрехите ви се рециклират и отново връщат в употреба. Така помагате на природата, а и получавате отстъпка за пазаруване. Отдавна не съм връщала дрехи и не съм 100% сигурна, че кампанията е все още в сила, затова споделете ми ако знаете нещо по въпроса. 

OLD FOR NEW

Много марки предлагат при връщане на стари техни продукти да получите процент отстъпка при закупуването на нови. Такава практика, например, имат в Clandestino - можете да върнете стария си чифт техни очила и да купите нов с 40% отстъпка. В България тази практика не е много популярна. 

DIY проекти
Източник: Интернет
Има страхотни проекти за вдъхване нов живот на дрехи, които не могат да бъдат носени. Ако сте сръчни и ви се занимава можете да сътворите наистина страхотни неща. Напишете "old clothes reuse" в Google и ще видите колко много идеи ще изникнат.

Третата купчина подлежи на доста по-старателно обмисляне, тъй като с нея можете да направите страшно много неща. 

Дарение

Това е най-благородното нещо, което можете да направите. Сигурна съм, че освен, че ще се освободите от товара на натрупаните вещи, ще почувствате и радост от това, което сте направили. 
  • Контейнери на червен кръст
Източник: Интернет
Това е най-лесният начин за мен, тъй като не се налага да давам дрехите на химическо чистене, каквото е изискването при дарение към повечето домове. Естествено, дрехите трябва да са изпрани и в наистина добро състояние, така че да могат да бъдат носени от някого. Такива контейнери има на много места в столицата, аз лично съм ги виждала и използвам тези пред магазините от веригата на Кауфланд. Списък с локациите в София можете да видите тук.
  • Домове за сираци и възрастни хора
Тази опция изисква по-сериозно проучване къде се приемат дрехи и какви са условията за това. На повечето места изискват дрехите да са минали химическо чистене, което е голям разход, особено ако става въпрос за голямо количество. Доста често обаче има доброволчески инициативи, при които се събират дрехи и играчки за подобни домове, като организаторите поемат отговорност да се погрижат за всички подробности, от вас се изисква само да дарите дрехи в добро състояние. 
  • Църква
Църквата също събира дрехи за дарения, било то за домове за сираци, възрастни хора или такива в неравностойно положение. Можете да попитате в най-близката до Вас църква и да се информирате за условията. 

Подарък на приятел/роднина

Винаги можете да поканите приятелка, сестра или братовчедка да ви помогне с разчистването на гардероба и ако си хареса нещо от ненужните ви дрехи да и го подарите. За вас може дадена дреха може да не е вече привлекателна или да ви е малка/голяма, но за ваш близък може да е страхотна нова придобивка.

Базари за размяна на дрехи
Източник: Интернет
Напоследък тази практика стана популярна и в България. През април предстои такова събитие в Culture Beat ("Въртидрешка" - 15 април от 12:00 часа). За него и бъдещи подобни събития можете да следите фейсбук страницата на организаторите. Сигурна съм, че ако се позаинтересувате, ще намерите и други подобни инициативи. Подобни базари са добра възможност да размените дрехите, които вече няма да носите за такива, които ще намерят достойно място в гардероба ви. Също така ви дава добра възможност да се запознаете с нови хора и да прекарате един приятен следобед.

Продажба
  • OLX/Bazar.bg
Платформите за продажба и пазаруване от този тип набраха голяма популярност през последните години и напоследък доста хора ги използват. Лесен начин за продажба на стоки са и не изискват снимките ви да се с перфектно качество. 
  • Групи във фейсбук
Във фейсбук е пълно с групи за продажба и дори замяна на дрехи. Ако не ви се занимава да следите различни сайтове и да инсталирате допълнителни приложения, винаги можете да пробвате някоя от хилядите подобни групи и да следите целия процес пред фейсбука си. Недостатък, подобно на предишното предложение е риска да попаднете на несериозен купувач, който да не вземе стоката, която сте изпратили и да се наложи да платите за куриерската услуга. 
  • REMIX BAG
Източник: Интернет
REMIX BAG е нещо ново, за което научих на скоро. Идеята ми се струва страхотна и идеална за тези, които ги мързи да правят снимки, да качват онлайн и да се занимават с изпращане по куриери на купувачи, които често могат да се окажат несериозни. Детайли можете да научите от тук. Тази идея има много предимства - не давате излишни пари за куриери, не се занимавате със заснемане и обработка на снимки, не водите безкрайна комуникация с евентуални купувачи. Има обаче и недостатъци - има изисквания за състоянието, предпочитани марки на дрехите, а и получавате само част от стойността на продажбата. За мен обаче си заслужава, защото единственото, което се изисква от вас е да напълните торба с дрехи и да я изпратите. Има и други сайтове, които предлагат подобна услуга, като katonovi.com, но при тях изпращането на дрехите по куриер е за ваша сметка.
  • Shedd
Трябва да призная, че когато излезе това приложение ми се видя страхотна идея. Реализацията обаче не ми допадна - приложението изисква да дадете супер много правомощия, процеса по одобрение на качените за продажба дрехи е супер тромав (изискват касови бележки, с които да докажете произхода на маркови стоки), изисква се много професионално представяне на артикулите, както и популярност на профила ти. Все пак, ако сте решили да продадете дрехите си, това също е добра опция, която можете да опитате. Приложението е популярно и има доста потребители, така че можете да намерите купувач доста бързо.

Четвъртата купчина вероятно съдържа онези дрехи, с които искате, но не можете да се разделите, било то по емоционални причини (хубав спомен, подарък от близък човек) или защото ви харесват, но не ви стават. Има спасение и за тях.

Шивач

Ако имате дрехи, които са ви вече широки (блазе ви!), липсват им копчета, ципът е заял и други такива неволи - не е нужно да ги изхвърляте, достатъчно е да инвестирате малка сума пари в шивач. Ако пък боравите добре с иглата и конеца, можете и сами да направите нужните корекции. Продават се щампи и лепенки, които изискват единствено да минете върху тях с ютия - те са добър вариант за прикриване на малки дупчици и/или петна.

Пилинг за дрехи
Източник: Интернет
Това е доста интересен уред, който буквално може да спаси пуловерите и палтата ви. Неприятните топченца, които се образуват при носенето и прането придават неприятен износен вид на дрехите. Пилингът за дрехи премахва тези топченца и прави дрехите като нови. Не е скъп, а може да ви спести много пари за нови пуловери. Можете да си купите такъв от магазините за електротехника. Струват около 20 лева. Можете да опитате да направите същото и с бръсначка, но трябва да бъдете много внимателни да не повредите дрехите. 

Вдъхване на нов живот - DIY проекти

Имате скучна бяла тениска, която обаче ви седи страхотно - можете да и сложите щампа, да я нарежете и да направите интересен дизайн, можете да я боядисате. Има толкова много неща, които можете да направите, за да разнообразите стара дреха. Отново използвайте Google, аз лично намерих много интересни идеи като написах "DIY old clothes". 

Това бяха моите идеи за това какво да правите с всичко онова, което ненужно седи в гардероба ви, краде от енергията ви и заема място. 

Споделете ми какво правите вие със старите си дрехи. Лесно ли се разделяте с тях или сте склонни да трупате излишни вещи.


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари

  1. Това за пилинга за дрехи не го знаех. Ще го имам предвид.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз разбрах наскоро, но е полезен уред, особено за палта, които също много бързо започват да изглеждат износени заради образуването на топчета.

      Изтриване

Публикуване на коментар