All about...escape rooms (is 1 hour enough?)

Здравейте!

Новият пост е доста далеч от бюти тематиката и е посветен на придобилите голяма популярност в последните няколко години стаи, в които имате 1 час, за да се измъкнете. 
Снимката е взета от фейсбук страницата на 3 key rooms
Без да считам себе си за специалист (точно обратното), реших да споделя с вас опита си с тях и няколко съвета, на базата на това, което съм научила.

За тези, които все още не са чували за този тип стаи (а те вероятно са много малко) - това са тематични помещения, от които, за да излезете трябва да разрешите поредица от загадки под формата на шифри, кодове и логически задачи. Имате точно 60 минути (66 в една от стаите), за да се справите. Играете в отбор от минимум 2 и максимум 5-6 човека. Изключително подходящи са за тийм билдинг. С оглед на престоящия празник, биха били и един чудесен начин да разнообразите връзката си.

Темите на стаите варират - от разкриване на престъпление, през бягство от затвора до военен бункер от времето на втората световна война. Каквато и тематика да изберете, бъдете сигурни, че поне за час ще се почувствате в друго измерение. Може да намерите доста изчерпателен списък с всички стаи на този сайт. Цените варират, но много често пускат ваучери, така че ако следите сайтовете за колективно пазаруване, със сигурност ще попаднете на много добра оферта.
Снимката е взета от фейсбук страницата на vsichkistai.bg
Любимата ми стая е 3 Key Room. Това е може би една от най-трудните стаи, в които съм била, затова препоръчвам да натрупате опит, преди да я посетите. Преживяването обаче си заслужава! Отношението на персонала също е изключително гостоприемно и те кара да запомниш преживяването само с положителни неща.

Преминаваме и към съветите, които обещах. Дори да ги спазвате, не е гарантирано, че ще излезете, но се надявам въпреки това да са ви полезни. 

1. Играйте систематизирано

Огромна грешка е да нахвърлите всичко, което намерите на един куп и след това да започнете да разгадавате загадките. В един момент, в течение на играта, може да забравите, къде сте намерили даден предмет или указание, което в последствие да доведе до объркване и загуба на време.
Снимката е взета от фейсбук страницата на 3 key rooms
2. Преглеждайте внимателно всеки предмет

Повечето предмети са сложени с определена цел, тези, които не са част от играта са обикновено отбелязани. Дори да ви се струва, че на пръв поглед няма нищо, огледайте от всички страни, поровете във всички дупки и отвори, и едва тогава продължете нататък.

3. Комуникирайте помежду си

Когато играете като голяма група, обикновено всеки се заема с решението на дадена задача. Изработете си стратегия как да сигнализирате един на друг коя загадка е вече разгадана и кои предмети сте използвали. В противен случай рискувате да загубите своето време или това на друг играч, в опити да разгадае вече решена задача.

4. Не търсете сложни решения на лесни задачи

Обикновено най-добрия начин да скриеш нещо е да го сложиш под носа на човек. Повечето решения са действително под носа ви и ако се вглеждате прекалено много в детайлите, има опасност да не видите цялата картина. Не се изискват кой знае какви умения и знания, така че търсете най-елементарното решение.

5. Ако не можете да решите дадена задача, дайте я на друг

Трудните задачи за един, обикновено са лесни за друг. Ако не можете да се справите с една задача за няколко минути, предайте я на друг играч от отбора или помолете за помощ. 
Снимката е взета от фейсбук страницата на 3 key rooms
6. Не мамете

Доста често може да попаднете на хлабава ключалка или друг начин да преминете напред в играта, без да сте успели да разкриете кода. Това може и да ви помогне да излезете, но ще ви отнеме част от удоволствието. 

7. Забавлявайте се

Последният и най-важен съвет е да не забравяте, че това е игра. Някои хора, поставени под такъв вид напрежение, могат да се почувстват напрегнати. Все пак, отишли сте там, за да се забавлявате, а не за да излезете на всяка цена. Не сте на изпит. Колкото повече се отпуснете, толкова по-лесно и забавно ще е за вас и отбора ви.

Едно е сигурно, няма начин изживяването да не ви хареса. С всяка следващата стая става все по-лесно, затова най-добрият съвет е да играете. Всяка стая е едно ново предизвикателство и ви помага както да раздвижите мозъка си, така и да се отвъртете от ежедневните притеснения.

Ще се радвам да споделите с мен вашия опит с подобни стаи и да допълните горепосочените съвети.

Можете да ме последвате на следните места:

Коментари