All about...работилница за ръчно направена натурална козметика III

Здравейте,

днешният пост ще е по-различен от останалите, тъй като ще ви разкажа за впечатленията си от събитие, което посетих в края на седмицата.
Работилницата за ръчно направена натурална козметика се проведе в био супермаркет Spirala, на улица Кишинев 17. Темата беше изработка на сапуни с естествени аромати, оцветители и съставки. Гост лектор беше Милена Клисарска

Темата ми беше изключително интересна. От доста време гледам рецепти за домашни сапуни в интернет, но по една или друга причина (главно мързел), не се решавах да опитам. Повечето рецепти ми се виждаха доста сложни и изискващи прекалено много време и усилия. По тези причини и от чисто любопитство реших да взема участие в работилницата. 

Пристигнах на мястото по-рано, за да имам време да разгледам магазина. Не го бях посещавала преди това. Има доста богат асортимент, особено при щанда за козметика, където се забих почти веднага. Цените са почти същите като в онлайн магазина им. Все пак друго си е да видиш даден продукт, да го подушиш, да прецениш дали ще ти допадне. Хареса ми, че за всеки козметичен продукт си имаше мостра. Поне тези, за които такава е приложима. 

Служителите на магазина се бяха погрижили за гостите си и бяха подготвили малка гощавка - два вида чай, вино, хапки и други вкусотии. Влюбих се в пълнозърнестите пръчици със сусам. Като цяло отношението беше изключително приветливо. Личеше си, че имат подход към клиентите. 
Да преминем и към самия уъркшоп. Гост лекторката се оказа изключително симпатична и с усмивка отговаряше на всички въпроси. Показа ни как да си приготвим два различни вида сапун. И за двата използвахме натурална глицеринова база. Самата глицеринова база не мога да нарека напълно натурална, тъй като съставът и е от поне 4 различни химични съединения, сред които и пропилен гликол. На фона на сапуните, които използваме в ежедневието си обаче, със сигурност е доста по-добра като състав и свойства. Изглежда, че колкото и да се опитваме не можем да избягаме напълно от химията в продуктите. 
Подробните как да си приготвите сами сапун в домашни условия може да прочетете тук.


Готовите сапунчета ухаят превъзходно, приготвят се изключително лесно и изглеждат чудесно. За всички участници имаше като подарък вече готови, изключително сладко опаковани сапуни, направени по същите две рецепти.

Нямах търпение да пробвам сапунчето веднага щом се прибрах вкъщи. Нахвърлих се на това с лимонената трева, защото ухаеше божествено. Ароматът не се запазва дълго върху кожата, което е добре за хора, които не обичат силните трайни аромати. На първо тестване ми се стори, че леко изсушава кожата, но тъй като напоследък е доста раздразнена от времето, не мога да съм сигурна дали причината е в сапуна или в рязката промяна на температурата.

Единствената ми забележка е, че магазина може би не беше най-доброто място за провеждане на това събитие, тъй като нямаше осигурени места за сядане и прекарахме час и половина на крак. 

Като цяло, бих оценила събитието с 7 от 10 точки. Бих посетила и друго подобно събитие, тъй като намирам за изключително важно да умеем и да знаем как да приготвяме сами козметиката си, за да бъде тя по-натурална и здравословна за нас.
За повече информация може да посетите фейсбук страницата на био супермаркет Spirala и страницата на Милена Клисарска, където ще намерите много идеи, които да ви заредят с положително настроение и вдъхновение.

Ако тази публикация ви е била интересна, последвайте ме във фейсбук и Instagram. Ще се радвам да ми споделите вашия опит със сапуните - правили ли сте такива у дома и какъв е бил резултатът?

Коментари