Tips and Tricks: Christmas Shopping Tips ||| Съвети за пазаруване по празниците

Здравейте, приятели!

Всички сме изпадали в следната ситуация: "Коледа е утре, а ние нямаме подаръци за любимите си хора." Това напрежение и пазаруване в последния момент са ми много познати. Почти няма година, в която да не пазарувам на 22-ри или 23-ти, макар всяка година да си казвам, че няма да го правя.

Макар пазаруването в мола да е едно от любимите ми неща покрай Коледа, ми носи голяма доза стрес и болки в краката. Тази година, по обясними причини, съм решила да го пропусна и да пазарувам онлайн. 

Базирайки се на опита си през годините, споделям няколко съвета, които може да са ви от полза, за да си спестите и вие напрежението.

1. Направете си списък

Дори само този съвет да спазите, значително ще улесните пазаруването си. Намислете си подарък за всеки човек, планирайте какво ще готвите предварително. Списъкът ще ви помогне да сте много по-систематизирани и значително по-бързо да се справите с покупките. Дали ще пазарувате онлайн или във физически магазин, търсенето на точно определени стоки, ще ви спести излишното размотаване. Ако ви липсват идеи, социалните мрежи са страхотен източник на вдъхновение. 

Имам няколко GIFT GUIDE-а, които може да са ви от полза:

2. Наложете си бюджет

За да не харчите излишно пари, намислете или си напишете колко точно можете да отделите за подарък на всеки, за когото сте предвидили да купите такъв. Направете същото и с покупките за дома и храна. Ако сте разписали списъка от първа точка, може да сложите цена срещу всеки продукт. Така, когато теглите чертата, ще знаете, дали да съкратите нещо или пък имате възможност да добавите още нещичко. 

3. Сравнете цените онлайн

Веднъж направили си списък с подаръци за пазаруване, можете да проверите цените в няколко онлайн магазина. Сигурно съм споделяла, но преди година, имаше драстична разлика в цената на един и същи комплект в DM и Lilly. Едно такова предварително проучване, ще ви спести излишни разходи. Дори да сте решили да пазарувате от физически магазин, реалната представа за цените на стоките, ще ви помогне да не бъдете излъгани. Това проучване ще ви помогне и за точка 2.

4. Пазарувайте онлайн

Тази година това е повече от очевидно. Ако игнорираме вируса обаче, има още много причини да пазарувате онлайн по празниците. Избягвате опашките на касата, блъсканицата в магазина, трудното паркиране. Отделно, можете да сравните стоките на няколко артикула в различните магазини, без да се налага да правите 1 000 крачки измежду тях. Не е опция, ако пазарувате в последния момент, което пък е още една мотивация да купите подаръци от рано. 

5. Пазарувайте по-отрано

Това е може би ТОП съветът. Ще си спестите блъсканицата, напрежението в последния момент, както и завишените за празниците цени. И тук, под по-рано, имам предвид ноември. През ноември е черният петък, както и други промоции. Коледните комплекти вече са налични, а цените на останалите артикули не са завишени, все още. Макар вече да е малко късно за този съвет, все още може да изпреварите навалицата. Дори в момента, куриерите са супер заети и бавят поръчки, затова ако искате да получите пратките си навреме, сега е времето да започнете с покупките.

6. Следете за безплатна доставка

Най-досадното в онлайн пазаруването е допълнителната сума за доставка, която се налага да платите. Много сайтове предлагат безплатна такава, над определена сума. Покрай различни акции, можете да се възползвате от безплатна доставка и без да надвишавате определена сума. Следете за подобна опция в магазините, където сте набелязали да пазарувате. Другият вариант е да се комбинирате с приятелка, за да ви излезе доставката безплатна. 

7. Възползвайте се от опцията за безплатно опаковане

Покрай празниците, много магазини предлагат опция за безплатно опаковане. DM и Douglas предлагат тази възможност. Опаковките не са най-перфектните, но ще ви свършат работа, особено ако сте се заели да купувате подарък в последния момент. Причините тази опция да ви спести време, пари и нерви са много. Аз например, съм много скарана с опаковането и опитите ми да го направя сама, обикновено се увенчават с неуспех. 

8. Не използвайте пликчета за подарък

Ако имате добре опаковани подаръци, не са ви необходими подаръчни пликчета, в които да ги сложите. Винаги ми се е струвало излишно да имате хем опаковка, хем торбичка. Да не говорим, колко допълнително боклук се генерира по този начин. Изберете дали ще заложите на пликче или на опаковка. 

9. Изработете сами картичките за подарък

От няколко години изработвам сами Коледните картички, които подарявам. Правя го не само защото ми пести пари, но най-вече защото ми доставя удоволствие. Забелязала съм, че хората се радват много повече, когато подарите нещо, в което сте вложили старание, отколкото когато купите готова картичка. 

10. Подкрепете малкия бизнес

Тази година е от огромна важност да подкрепим малки местни производители. Планирам публикация с идеи за такива, затова ако имате любимци, споделете ми за тях, за да ги включа. Цените при тези производители са много по-приемливи, като в същото време получавате нещо уникално, което много малко хора ще имат. 

Това бяха няколко съвета, които ако решите да спазите, ще си спестите много напрежение. Да, има известно очарование в пазаруването за Коледа, но направено в последния момент, може да ви коства излишни разходи, някоя и друга забравена покупка, както и много излишен стрес. 

Какви са вашите съвети за ефективно пазаруване по празниците? Кога купувате подаръци - през ноември или ден преди Коледа?

Можете да ме последвате на следните места:
Facebook | Instagram | BlogovinYoutube

Коментари