Food: 5 Easy Breakfasts in a Bowl ||| 5 лесни закуски в купа

Здравейте, приятели!

Знаете, че напоследък съм се вглъбила в темата за здравословното и пълноценно хранене и се старая да ви споделям лесни рецепти. Днес реших да ви споделя 5 наистина лесни идеи за закуска в купа, която можете да приготвите и в бурканче и да вземете за работа или училище.
Не обичам да използвам и да злоупотребявам в думата "здравословно". Има много теории за това какво е здравословно и какво не. Според едни проучвания един продукт може да ви помогне да доживеете до 100 години, а според друго, ще ви убие преждевременно. За мен е важно да не прекаляваме с нищо. Затова и не ви навивам, че предложенията са на 100% здравословни, но са доста леки, вкусни и наистина се приготвят бързо.

Много често приготвям закуската си от предишната вечер. В самите рецепти ще ви споделя и как го правя, за да бъде на следващия ден храната свежа. Ако се налага, използвам микровълновата в офиса и я претоплям. По принцип не обичам и избягвам, но в случая с последната идея, просто няма начин. 

Сигурна съм, че тези идеи не са нещо ново за Вас, но туко виж има някоя малка хитринка или съставка, която не сте се сещали да добавите, а и може да се пресетите за нещо, което преди сте обичали да ядете, но не сте в последно време. 

Ако не консумирате животински и/или млечни продукти, можете да замените киселото мляко с веган такова, а прясното с ядково. Медът лесно се заменя от кленов сироп или агаве. 

1. Чиа пудинг с гранола и горски плодове
За тази закуска приготвям основата от вечерта, а топинга добавям на сутринта или отгоре на бурканчето, без да разбърквам. Предпочитам гранолата и плодовете хрупкави, затова и го правя, ако вие нямате проблем с това, можете да разбъркате всичко и да го оставите да престои в хладилника.

Необходими продукти:
4-5 лъжици кисело мляко
1/2 чаена лъжичка ленено семе
1 чаена лъжичка чиа семена
1 шепа сурови орехи (или други ядки по желание - с орехи става страхотно)
Канела (по желание)
Мед или кокосова захар (по желание - ако използвате за топинга банан, нямате нужда от подсладител)

За топинга
Гранола
Замразени горски плодове или банан

Рецептата, както се сещате, е смесването на всичко посочено в купа или бурканче. Препоръчвам да оставите млякото, лененото семе, чиата и орехите да престоят известно време. Чиата и лененото семе се обработват по-лесно от организма, когато са поели вода. Орехите също стават много приятни - наподобяват вкуса на пресните зелени орехи, които аз обожавам. Канелата е много подходяща за регулиране на теглото, тъй като подпомага усвояването на глюкозата. Много хора получават болки в корема от нея, затова ако на вас не ви понася, можете да я подминете. 

2. Овесена каша с ябълка и канела
Овесената каша трябва да се консумира топла. Пробвала съм да я претоплям, но става ужасно. Затова и един бърз трик, който можете да приложите ако искате да ядете такава на работа. Няма нужда да варите ядките - заливането с гореща вода върши същата работа. Трябва да изчакате малко повече, преди да набъбнат, но си заслужава.

Необходими продукти:
1/2 чаена чаша овесени ядки
1 чаша вода или мляко
Канела (по желание)
1 средно голяма ябълка
фъстъчено масло (по желание)
мед (сироп от агаве, кленов сироп)

Ако си приготвяте закуската вкъщи, сложете на котлона овесените ядки с малко вода или мляко. Бъркайте постоянно докато ядките набъбнат. При мен се слепват, дори когато добавям малко мазнина (кокосово масло). Ако вие знаете трик как да не се слепнат, споделете ми. 

Ако приготвяте закуската си за работа - залейте овесените ядки с гореща вода и изчакайте 15-20 минути, докато ядките набъбнат и поемат водата или млякото. 

Отгоре настържете или нарежете една средно голяма ябълка и овкусете с фъстъчено масло, мед и канела. 

3. Смути купа с кафе и фъстъчено масло
Доста засищаща закуска, която освен всичко останало обединява сутрешното ви кафе и закуската ви. Може да пиете смутито и самостоятелно. Аз обичам фъстъчено масло и вкуса му, но ако на вас не ви е приятен, можете да постигнете същия резултат със сусамов тахън или бадемов.

Необходими продукти:
1 банан
1 лъжица фъстъчено масло
1/2 чаша чисто кафе (аз използвах разтворимо в лешников вкус на Jacobs)
1/4 чаша мляко (по желание)

За топинга:
банан
мед
натрошени орехи

В блендер сложете банана, фъстъченото масло и кафето. Ако не обичате вкуса на чисто кафе, можете да добавите и малко прясно мляко. За топинга аз използвам банан, малко мед и натрошени орехи или лешници. Преобладаващия вкус е на фъстъчено масло, затова ако не обичате, сусамов или бадемов тахан ще ви свършат същата работа. 

4. Кисело мляко с овесени ядки
Най-стандартната рецепта от всички посочени. Нещо, което много промени моята рутина по отношение на тази закуска е фъстъченото масло. Виждате го като съставка на много от закуските. Нещо, което силно препоръчвам е да си вземете такова с изчистен състав. Преди време си бях купила такова с много съставки и определено НЕ ми хареса. В момента ползвам такова, което има единствено фъстъци и сол (поне според етикета).

Необходими продукти:
4-5 лъжици кисело мляко
1-2 лъжици фини овесени ядки (може и обикновени, но аз предпочитам фините)
1/2 смлян на пюре банан
Фъстъчено масло

За топинга:
1/2 банан
орехи
семена

Тук няма нужда да споделям рецептата, нали? На снимката има и чиа семена, но отново наблягам, че е хубаво те да престоят известно време, за да набъбнат. 

5. Пълнозърнеста юфка

Стигнахме и до закуска "за душата". В дните, когато ви е тотално писнало от овесени ядки и други диетични източници на въглехидрат. Аз използвам като компромисен вариант пълнозърнеста домашна юфка (от тази като натрошени кори за баница), с малко масълце и много сирене. Тази закуска става и за работа, необходимо е обаче да стоплите юфката, за да се разтопи маслото.


Необходими продукти:
Домашна пълнозърнеста юфка
Кокосово масло
Сол
Краве масло
Сирене

Варите юфката с малко масло и сол. Домашната юфка става доста по-бързо и за мен лично е много по-вкусна. Изваждате, изцеждате, слагате малко краве масло докато е още топла и гарнирате със сирене. Аз лично съм пробвала и с кокосово масло, но с краве става много по-хубаво, по мое мнение. 

Това бяха 5 идеи за бързи и подходящи за работа закуски в купа. Смятам да ви споделя и няколко сандвич идеи за закуска. Ако такъв пост ще ви е интересен, споделете ми в коментарите.

Какво обичате да закусвате вие? Харесвате ли фъстъчено масло?

Можете да ме последвате на следните места:

Коментари