Top 5: 5 unhealthy habits to ditch in 2019 ||| 5 вредни навика, от които да се отвъртете през 2019

Здравейте, приятели!

Сигурна съм, че повечето от вас са започнали годината с планове за това какви полезни навици искат да си изградят. Колко обаче са се замисляли за вредните такива, от които трябва да се отърсите? Споделям ви 5 такива, с които се надявам да се сбогувам през 2019 година и по-интересното, как аз планирам да го постигна.
Много често се шегувам, че нямам вредни навици - не пуша и не пия, но пък моят наркотик е телефона, с който съм като свързана. Другото нещо е сладкото. Ако има нещо, което наистина искам да постигна през новата година, то е да си изградя по-здравословни навици, но за да се случи това, първо трябва да зачеркна няколко неприятни вредни навика.
Яденето на твърде много сладко
Преди години изобщо не обичах сладко или поне нямах нужда от него. През последните 5-6 години обаче, почти не мога да изкарам и ден без нещо вредно. Плодовете не успяват да заситят глада ми за нещо с много захар и шоколад. В началото на годината се оказа, че имам и здравословен проблем, който налага напълно да спра въглехидратите или поне да ги снижа до абсолютния минимум. Така че - "сбогом сладко". Стискайте ми палци!

Как смятам да го постигна
Първото е, че съм си определила "чийт" ден, в който си позволявам да хапна нещо сладко, за предпочитане черен шоколад или домашно приготвен сладкиш - така имам представа за количеството захар, което е използвано. Не смятам, че пълното лишаване води до добри резултати. Така знам, че когато дойде събота ще мога да си хапна сладичко и не се чувствам толкова зле през другите дни.

Второто, което макар и да казах, че не върши работа е по-добре от нищо, а именно - ям плодове. Много ми допада комбинацията ябълка с фъстъчено масло или филийка със сусамов тахан и банан.

Третото е да си готвя сама. В интернет е пълно с рецепти за здравословни десерти, без капка захар, че и без брашно. Когато си готвя сама и нося на работа храна, която сама съм приготвила, имам ясна представа за това какво има вътре и мога да я нагодя съгласно режима си, което не винаги е гарантирано, че ще успея да намеря навън.

Висенето на телефона от сутрин до вечер
Два пъти си бях забравила телефона у дома и наистина осъзнах колко пристрастена съм. Седя на телефона си през повечето време, особено след ставане и преди лягане. Искам да го оставям на страна поне 2 часа преди лягане и по възможност да посягам към него само и единствено, когато имам да свърша нещо. Пристрастяването към телефоните е сериозен проблем, на който не се обръща достатъчно внимание. Смятам, че е важно да се направи и от здравословна гледна точка, защото е известно колко много вреди на здравето нанасят. 

Как смятам да го постигна
На първо време се възползвах от опцията на Instagram и Youtube да получавам известие, когато надвиша определени часове "висене" в даденото приложение. Заложила съм 1 час и смятам, че сумарно на ден е напълно достатъчно. 

Второто нещо, което смятам да направя е да оставям телефона в друга стая, когато отивам да си лягам. Ако не в друга стая, то поне не до главата ми. Така няма да се изкушавам да поглеждам нещо, тъй като най-често ме мързи да ставам, когато веднъж съм си легнала. 

Трето, но може би най-важното е да си наложа, първоначално на сила, да имам един ден в седмицата, събота или неделя, когато изобщо да не се докосвам до телефона, освен за да проведа някой разговор, ако се наложи.

Негативното мислене
Срам ме е да си го призная, но много често съм доста черногледа. Случки в живота ми са ме накарали да не виждам живота през розови очила, колкото и да ми се иска. Въпреки това, иска ми се да не виждам лошото във всяка ситуация, а да бъда по-позитивна. Смятам, че това ще е най-трудното нещо, което искам да постигна. За всичко останало е нужна само воля, а тук и ред други неща. 

Как смятам да го постигна
Първата стъпка в тази насока е писането на благодарности, за което много ми помага планера, който ползвам. Там имам определено място за това и смятам, че е много полезна практика, която ни позволява да се замислим над позитивите в живота си, а не да се вглъбяваме в негативите.

Второто нещо, което правя е да гледам видеа и да чета книги, които ме мотивират. 

Третото е да си отделя ден, в който да отследвам всички профили на хора, които внасят някакъв негативизъм в живота ми, същото важи и за контактите на живо. Ако сте обградени от негативни хора, такива ще станете и вие.

Отлагането
При мен това е ОГРОМЕН проблем. Много обичам да оставям днешната работа не просто за утре, а ако е възможно за след 2 месеца, 3 месеца и тн. Доказано е, че неизпълнените задачи се помнят много по-дълго от тези, които сме изпълнили и то в срок. Започнах годината като свърших доста задачи, които бях забатачила и се надявам през годината да успявам да се справям и организирам по-добре.

Как смятам да го постигна
Започнах да си водя стриктно планер, това е първата стъпка към по-сериозната организация на времето ми. Записвам в планера си абсолютно всичко, дори това, че трябва да изхвърля боклука или да пусна пералнята. 

Втората е стъпка е...ами просто да НЕ отлагам. Ако имам нещо, за което имам ресурсите и нуждата да го свърша днес, няма реална причина да се чака до утре. 

Пристрастяването към кафето
От всички изброени, това смятам за най-малък проблем, тъй като пия по 1 кафе, максимум 2 на ден. Въпреки това, ако пропусна това едно кафе на ден, изпитвам ужасно главоболие, което е сигнал за пристрастяване. Няма да откажа кафето, което обожавам, но искам да науча организма си да може и без него. 

Как смятам да го постигна
Първото, което смятам, че се налага да направя са 2 дена детокс на седмица, в които да пия само зелен чай. Със сигурност първите пъти ще ми бъде доста тежко, но постепенно се надявам да "дресирам" организма си да няма претенции към източника си на кофеин.

Второто е най-накрая да започна да я пия тази вода с лимон на гладно. Смятам, че това ще ми помогне в много отношения, включително да ме тонизира сутрин, без нуждата от кафе.
Това са моите пет вредни навици, които влияят негативно на живота ми и се отразяват във всеки един аспект от него. 

Споделете ми какви са вашите навици, които ви дърпат надолу. Как се опитвате да се справите с тях? Успявате ли?


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари