Travel: Travel Diary London - pt.1 (travel and accommodation) ||| Пътуване: Лондон - част 1 (пътуване и настаняване)

Здравейте, приятели!

Миналата година по това време посетих една дълго мечтана от мен дестинация – Лондон. Пътуването си организирах сама, затова и реших да Ви споделя няколко идеи и съвети, които могат да са ви полезни.
За първи път организирам пътуване в чужбина сама и ми отне доста време и нерви, затова ще се радвам ако мога да спестя цялото това лутане на някого от Вас. Информацията е доста, затова ще разделя поста на 2 части.

Първата част ще посветя на особености в пътуването, избора на хотел и придвижването в града. Има доста особености, с които е хубаво да се запознаете преди да заминете. Да сте информирани ще ви спести не само пари, но и време. Аз отделих около 2 месеца на организирането на цялото пътуване, а имах и помощници, тъй като отивах на гости и много от информацията, която ви споделям ми беше дадена на готово. Сега я споделям и с Вас, като искрено се надявам да Ви бъде полезна.

Пътуване
Източник: Интернет
Излишно е да споменавам, че колкото по-рано си купите самолетни билети, толкова по-евтино ще ви излезе. Аз избрах най-добрата комбинация от полети с помощта на eSky, а самите билети закупих директно от сайта на авиокомпанията. Можете да ги купите и през esky, но като за първо пътуване реших да заложа на по-сигурното. Излизаше по-евтино да пътувам с Ryanair на отиване и WizzAir на връщане, но часовете на полетите на WizzAir не ми бяха удобни.

Исках пътуването да е през деня, за да пристигнем в Лондон по светло и да можем да се ориентираме на спокойствие. За щастие, Ryanair предлагат перфектни полети в това отношение. Ако ходите за първи път и няма кой да ви посрещне, съветвам ви да направите същото и да изберете дневен полет.
Източник: Интернет
Самолетите за Лондон кацат на няколко летища. Ниско тарифните компании кацат на летища извън града и е необходимо да си резервирате билет за автобус, който да ви предвижи от летището до града. Разстоянието се взема за около час и половина. Билети можете да си купите от сайта на National ExpressИзбирате начална и крайна точка, дата и час на пътуване (препоръчително поне един час след обявения час на кацане и поне 2 часа преди часа, на който трябва да сте на летището на връщане). Плащането се извършва с карта или чрез PayPal, като аз лично предпочитам втория вариант.

Настаняване 🏨
Източник: Интернет
Не ми се наложи да търся хотели, тъй като бях на гости. Все пак мога да Ви посъветвам в това отношение. Ако си търсите място за отсядане, търсете такова в първа и втора зона. Всичко останало ще ви излезе по-скъпо, заради пътуването, а и ще губите много време в предвижване. Ако сте повече хора в Airbnb има страхотни апартаментчета на достъпни цени. 

Предвижване в града 🚌
Имайте предвид, че Лондон е наистина огромен и пътуването отнема много време, дори с метрото. Градът е разделен на няколко зони. Зоните от трета до девета са по-отдалечени и там се намират основно жилищни квартали. Почти всички туристически обекти са в първа и втора зона. 
Източник: Интернет
Най-евтино ще ви излезе ако си купите карта за градски транспорт (Oyster card). Можете да го направите от всяка станция на метрото. Ако сте за повече дни, препоръчвам ви да си вземете седмична карта. С Oyster картата можете да се движите неограничено с метро, автобус и DLR. Цената варира, в зависимост от това от коя до коя зона искате да пътувате. Трябва да имате предвид, че е задължително да чекирате картата си при влизане в станцията и при качване в автобус. Когато използвате метро или DLR, чекирайте картата си и на излизане от станциите.
Източник: Интернет
В градския транспорт можете да се возите и като използвате безконтактна дебитна или кредитна карта. Чекирате я на същото място, на което валидирате картата си и системата автоматично дърпа цената на билета за едно пътуване. Ако планирате да се предвижвате пеша и няма да имате нужда от градски транспорт, това също е удобен вариант. Със сигурност ще ви излезе по-скъпо обаче, ако пътувате по-често. 

За да се ориентираме в метрото използвахме карта и мобилно приложение, което работи на офлайн режим. Беше изключително полезно, когато се налагаше да се ориентираме вътре в самото метро.
Източник: Интернет
Не ви съветвам да използвате такси. Англичаните предпочитат услугите на Uber.

Използвала съм туристически автобуси в Барселона и бях супер доволна. За Лондон обаче, определено не са добра идея. Прекарвате повече време в задръствания, а спирките не винаги са на удобно място. Последните автобуси са към 16:00 – 17:00, което също не е удобно. Много по-бързо ще се предвижвате с метрото. Аз направих грешката да използвам туристически бус в два от дните и от опит ви съветвам да не правите тази грешка.
Източник: Интернет
Пътуването с корабче по реката е преживяване, което Ви препоръчвам. Можете да хванете такова от London Eye или от London Tower до Гринуич. Самото пътуване отнема не повече от 30-40 минути, но е добър начин да си починете и да се насладите на гледката към града от реката. В следващия пост ще ви разкажа повече за London Pass, но го споменавам и тук, тъй като в него е включен тур по Темза с корабче. От Гринуич можете да хванете и влак (DLR), с който да се върнете към централен Лондон.

Ще прекъсна публикацията до тук и ще продължа със забележителностите и must visit местата във втора част на този пост. Надявам се информацията да Ви е била полезна и да улесни планирането ви, ако сте решили да посетите британската столица. Споделете ми ако сте попадали на подобна публикация за Рим, тъй като много искам да организирам пътуване до там и всеки съвет би ми бил от полза.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ми ги задавате в коментарите или на лично съобщение в социалните медии на блога. 

Били ли сте в Лондон? Споделете ми впечатленията си. Намирате ли този тип публикации за полезни? 

Можете да ме последвате на следните места:

Коментари