Top 5: 5 reasons for premature skin aging ||| 5 причини за преждевременно състаряване на кожата

Здравейте, приятели!

В последните години на все по-ранен етап от живота ни, се налага да използваме anti-age продукти. Причините за това са много, комплексни и голяма част не можем да контролираме. Все пак, има доста неща, които можем да направим, за да забавим процеса, доколкото е възможно.
Основната причина за стареенето на кожата и на целия ни организъм, е генетиката. Процесът е неизбежен и за нещастие, необратим. В генетичния ни материал е заложена способността да произвеждаме белтъците колаген и еластин, които придават на кожата еластичност. С възрастта се губи способността на организма да произвежда достатъчно количество от тези белтъци, което неизбежно води до поява на първите бръчки. 

Не можем да променим гените си, но можем да развием навици и начин на живот, който да редуцира риска от поява на преждевременни бръчки. Проучвания с близнаци са доказали, че различния начин на живот и третиране на кожата, са причина за появата на бръчки в различна степен и възраст, при почти идентична генетична предразположеност. 


Замърсяването, слънчевата радиация, лошата храна, заседналия начин на живот, дори козметиката. Всички тези фактори оказват влияние върху стареенето на кожата и често могат да доведат до появата на първи бръчки в много ранна възраст. Ще разгледаме по-подробно част от факторите, които оказват най-голямо влияние и 2 продукта, които помагат в борбата с тях.


1. Слънчевата радиация
Слънчевата радиация е нещо, на което сме изложени и то много повече, отколкото преди години. Все пак, имам много познати, който от мързел или недоверие, пренебрегват този факт.

Слънцето е наш пръв приятел, но и враг, ако не знаем как да се предпазим от него. Много кожни проблеми се повлияват добре от излагането на слънце - псориазис, различни видове дерматити и др. Всички обичаме хубавото време и моментите прекарани навън. Трябва обаче да имаме предвид и вредите, които слънцето нанася. Пигментните петна са само един от негативните ефекти върху кожата. 

Слънчевите лъчи, които достигат Земята, се делят на UVB и UVA. Причината за т.нар. фотостареене са UVA (A-age) лъчите, които водят до образуването на свободни радикали, които увреждат ДНК-то ни (предизвикват т.нар. оксидативен стрес) и са причина за преждевременно стареене на кожата. UV лъчите също така, разрушават структурата на колагена и еластина, което води до по-малко елакстична кожа. Според EPA (Environmental Protection Agency) 90% от стареенето на кожата се дължи на излагането на слънце. Много полезна информация за фотостареенето на кожата можете да прочетете тук.

Какво можете да направите?!
На първо място, никога да не излизате без слънцезащита. UVA лъчите са с еднакъв интензитет и количество през цялата година, затова е важно дори и през студените месеци да се грижим за кожата си. През лятото можете да използвате по-висок фактор и специално пригодени продукти за слънцезащита, докато за студените месеци е достатъчно кремът ви за лице да има фактор. 

От Eucerin ми предоставиха за тест два продукта, които идеално се вписват в изискванията за висока степен на слънцезащита, в същото време, специално пригодени за грижа за първите бръчки, през цялата година.


Това, което отличава този флуид са няколко съставки, които не се забелязват масово в слънцезащитните продукти, а именно глициритинова и хиалуронова киселини, както и съставката ликохалкон А. Ликохалкон А намалява зачервяванията и спомага за успокоение на възпаленията, заради силните си противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Глициритиновата киселина спомага ДНК възстановяването на кожата, след излагане на слънце. 


Вече няколко месеца използвам флуида и много ми допада. Текстурата е много лека, нанася се лесно, не оставя бели следи, не се усеща тежко и не забелязвам да омазнява допълнително през деня (моята кожа е суха). Не усещам да задушава кожата и да предизвиква изпотяване, което е едно от най-противните ми неща, по отношение на нанасяне на слънцезащита. Има едва доловим аромат, който се усеща само в началото. Все още не съм имала възможност да го тествам на плажа, но се надявам скоро и това да стане. 


Видно от името, крема съдържа хиалуронова киселина с високо и ниско молекулно тегло. Хиалуроновата киселина с високо молекулярно тегло подобрява хидратацията и изглажда най-външните слоеве на кожата, докато хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло, чиито частици са 40 пъти по-малки, прониква по-дълбоко в епидермалните слоеве, където се образуват по-дълбоките бръчки. Версията, която аз имам, е предназначена за по-млада кожа, между 25-35 години, в която група спадам и аз и за съжаление, е крайно време да помисля за по-сериозна защита срещу появата на бръчки. 

От крема не мога да изразя впечатления все още, тъй като го пазя за по-студените месеци, когато не използвам специални продукти за слънцезащита, но отново искам да съм предпазена от UVA лъчите.


2. Синята светлина
На тази светлина сме изложени почти постоянно - от екраните на телефоните, компютрите, телевизорите, изкуственото осветление в дома и офиса. Синята светлина потиска синтеза на мелатонин. Тя също така влияе да съня и на очите. Продължителното излагане на тази светлина дава сигнали на мозъка, че навън е ден, което може да доведе до сериозно безсъние. Какво е влиянието върху кожата ни обаче? Всички знаем, че вечер организмът ни се възстановява, това важи и за кожата. Синята светлина може да наруши именно този процес на възстановяване и да доведе до появата на бръчки. 

Информацията как да се предпазим от синята светлина е все още нищожна. Въпреки това, се вземат мерки, и в чужбина вече могат да се намерят специални очила за изолирането и, които можете да носите вкъщи и докато работите на монитор. 

Какво можете да направите?!

Намалете, доколкото е възможно, седенето пред монитор или екран. Поне един час преди сън, изключете всички устройства - мобилните си телефони, телевизора и компютъра. Не слагайте LED лампи в дома си и най-вече в стаята, в която спите. 

3. Дехидратацията
Една от причините, с която е най-лесно да се борим и в същото време, масово подценявана. Погрешно е разбирането, че ако имате мазна кожа, трябва да избягвате хидратиращи продукти. Напротив, не веднъж съм споменавала, че прекалено изсушаващите измивни продукти и кремове, карат кожата да произвежда допълнително себум, за да компенсира тази сухота.

Какво можете да направите?!
Използвайте подходяща козметика и задължително продукт за хидратация на кожата - серум или крем. Пийте много вода, съвети как да го направите, можете да видите тук. Използвайте хидратиращи маски поне един път в седмицата. 

4. Алкохола в козметиката
Парадоксално или не съвсем, но козметиката, която ползваме, за да сме млади и красиви, често е една от причините, да се нуждаем от все повече такава. Алкохолът присъства като съставка в почти всички козметични продукти. Това е така по много причини - евтин е, има антибактериално действие, служи като консервант, има противовъзпалителни свойства, служи като разтворител  и др.

Проблемът е обаче, когато основната съставка е именно той (когато е изписан на второ или трето място, срещала съм го дори като първи продукт - т.е. когато е в големи количества).  Изследвания направени с 10% концентрация на етанол, свидетелстват за отлична поносимост, дори при хора с чувствителна кожа. Трябва също така да имате предвид, че не всеки алкохол е вреден. Съществуват т.нар. "лоши" и "добри" алкохоли.

Етанолът в големи количества разрушава най-горният слой на кожата (естествената й бариера). Има хигроскопични свойства, което същото така означава, че абсорбира водата от кожата, правейки я суха и напукана. Разреден с вода, този ефект значително намалява, затова и много често именно водата е първа съставка. Независимо от типа кожа - суха, мазна или нормална, алкохола вреди и води до прекомерно изсушаване. Заради високата му цена, в козметиката най-често се използва денатураран алкохол (Alcohol denat). 

Мастните алкохоли (Fatty Alcohols) са с растителен произход и се характеризират като "добри" алкохоли. Те са нетоксични, добре понасяни от кожата и биоразградими. Този вид алкохол има овлажняващи свойства, като същевременно облекчава дразнения. Тези вещества се използват в натуралната козметична индустрия като омекотители или сгъстители. Ето няколко, които попадат в тази категория: Behenyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Lanolin Alcohol and Stearyl Alcohol.

Важно е да отбележим, че етикетите "alcohol-free" не означават задължително, че в състава липсва алкохол. Съгласно Европейските козметични регламенти, с този етикет могат да се обозначат всички продукти, който НЕ съдържат алкохол, предизвикващ сухота на кожата. 

В обобщение, лошите алкохолите в козметиката водят до дехидратация на кожата (когато са в голяма концентрация в даден продукт), което от своя страна и до поява на бръчки и раздразнения. Такива можете да видите изписани като: Alcohol denat., Alcohol, Ethanol, Ethyl Alcohol, Phenoxyethanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol, Methanol и др. 

Държа да подчертая, че наличието на тези съставки в даден продукт не означава задължително, че присъствието им е вредно и ще причини посочените негативни ефекти. Ако количеството им в даден продукт е добре преценено, те по-скоро биха имали положителен, отколкото отрицателен ефект. 

Съществуват обаче и считани за безвредни алкохоли. Такива са: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Lanolin Alcohol, Stearyl Alcohol и др. 

Какво можете да направите?!
Четете състава на козметиката, която купувате. Ако видите алкохол като първа или втора съставка, помислете си няколко пъти, преди да го купите, особено ако сте със суха кожа. 

5. Замърсяването
И докато всички останали фактори могат да бъдат контролирани, в малка или голяма степен, то срещу замърсяването на околната среда, не можем да се борим. Натрупването на токсини, намалява количеството кислород и колаген в кожата. Забелязали ли сте, че когато кожата ви е замърсена, изглежда зачервена, с неравномерен тен и по-често ви излизат пъпки? 

Какво можете да направите?!
На първо място, винаги да почиствате кожата си старателно. Никога не си лягайте с грим или без да сте си измили лицето. Прахта и замърсяванията полепват по кожата и докато спите, затова не пропускайте измиването сутрин и вечер. 

Писала съм доста подробно за това как да поддържаме добра хигиена, по отношение кожата на лицето си, в поста тук. Редовно, но не прекалено ексфолиране, старателно почистване, честа смяна на калъфките на възглавниците, използването на тоник или флорална вода, всичко това са стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите кожата си. Напоследък се появиха и доста продукти, специално предназначени за замърсената среда, в която живеем. 

Това, разбира се, не е всичко. Други фактори, които влияят на кожата са пушенето, злоупотреба с алкохол, недоспиването, некачествена храна, стреса. Както казах още в началото, всичко е много комплексно и не е достатъчно да се борите срещу само една от причините.

Това беше накратко, информация за 5 причини, довеждащи до преждевременно стареене на кожата. Ако искате да задълбоча повече в някоя от тях, пишете ми. Скоро, очаквайте и самостоятелни ревюта на продуктите, спомената в публикацията.

Наясно ли бяхте с тези причини? Вземате ли мерки за борбата с тях? Споделете ми вашите съвети и методи. 


*Продуктите са ми предоставени за тест, но мнението ми не е повлияно. Публикацията НЕ е спонсорирана. Сложените линкове са за ваше улеснение.

Можете да ме последвате на следните места:

Коментари