Summer 2019: Sun Care ||| Лято 2019: Какво трябва да знаем за слънцезащитата

Здравейте, приятели!

Посветих цяла седмица на слънцезащитата и в отделни публикации, и сторита в Instagram, ви споделих информация, която смятам е важно да знаете. Тъй като не всички ме следват в Instagram, а и искам цялата информация да е на едно място, реших да обобщя най-важното в пост. Надявам се да ви бъде интересно и  най-важното - полезно.
Слънчевите лъчи са колкото полезни (подпомагат синтезирането на вит.D - важен за имунитета, растежа и здравината на костите, кръвното налягане и др.), толкова и вредни за кожата, особено ако се излагате на тях, без необходимата защита. 

Важно е да не забравите да защитите нито една част от тялото си. Ще ви спестя съветите, които вероятно сте чували не веднъж. За да бъда честна, аз самата редовно забравям да подновя слънцезащитния крем след къпане, седя на слънце в опасните часове и забравям да нося шапка, като разбира се, старая се да изкореня тези вредни навици и да се грижа повече за себе си. 

Филтри, използвани в слънцезащитните продукти
Филтрите, използвани в слънцезащитните продукти се делят на химични и физични (срещат се още като минерални). Накратко, химичните абсорбират, а физичните отблъскват UV радиацията. Химичните могат да предизвикат алергични реакции и раздразнения на кожата, докато физичните създават по-скоро естетическо неудобство, тъй като се усещат върху кожата и често оставят бял филм. Също така, изсушават кожата. Физичните филтри НЕ се абсорбират в кожата и са често с натурален произход. Използваните в козметиката физични филтри са цинков оксид и титаниев диоксид. Най-често използваните химични филтри са оксибензон, авобензон, хомосалат, октокрилен и др. Аз лично, не обръщам достатъчно внимание на това какви са използваните филтри, но ако имате много чувствителна кожа или сте предразположени към алергични реакции (какъвто е и моят случай), това може да ви помогне да изберете по-добър за вашата кожа продукт. Върху деца, препоръчително е да се избягват химичните филтри.

Какво точно е SPF фактор?
SPF факторът показва какво количество от слънчевата радиация се блокира и също така, колко време ви предпазва, преди да се наложи да го подновите (при нормални условия и без да сте влизали във водата). Смята се, че SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите, SPF 30 - 97%, a SPF 50 до 99% от UVB лъчите. Важно е да се отбележи, че факторът се отнася само до UVB лъчите, които причиняват изгарянето на кожата, но не се отнася за UVA лъчите. Лесна формула, с която можете да изчислите през колко време да подновявате слънцезащитата е да умножите фактора по 10, т.е. 15 фактор ви защитава 150 минути (15 пъти повече от нормалното време, което естествената защита на организма ви позволява, което е около 10 минути). Това разбира се, са груби сметки, и се отнасят предимно за градска среда, при нисък интензитет на слънчевата светлина. 500 минути са над 8 часа, което е ок, ако прекарвате цял ден в офиса, но не и ако сте на плажа или в планината. В тези ситуации е препоръчително да подновявате на всеки 2 часа и след всяко влизане във водата. Изборът на фактор зависи от вида и особеностите на кожата ви. Аз съм много бяла, с руса коса и светли очи, затова и използвам минимум 30 фактор за тялото и фактор 50 за лицето.

UVA/UVB лъчи
UVB (B идва от френската дума за изгаряне brulure) лъчите и UVA (A от age - възраст) лъчите са тези, които достигат до земята. UVA лъчите са отговорни за т.нар. фотостареене на кожата. UVA лъчите са по-малко интензивни от UVB, но са в много по-голямо количество. Характерно за тях е, че са с еднакъв интензитет и количество през целия ден, и цялата година. UVA проникват в дълбоките слоеве на кожата и причиняват оксидативен стрес, което е причина за фотостареене на кожата, слънчеви алергии, хиперпигментация. UVA лъчите са подценявани, а за съжаление проникват по-дълбоко и създават не малко проблеми. 

Вредни съставки в слънцезащитната козметика
Съставът на слънцезащитните ни продукти оказва влияние не само на нас, но и на океана. Пример за това е считаната за най-опасна и токсична съставка в продуктите с SPF - оксибензонът (oxybenzone), който уврежда ДНК структурата на коралите и води до тяхната намалена репродуктивност и смърт. Оксибензонът е също така опасен за хората, тъй като може да предизвика фото-чувствителност и хормонални проблеми. Той има способност да прониква в кожата и да предизвиква изменения. 

Купувайки слънцезащитните си продукти, избягвайте такива с наличие на ретинол (витамин А), тъй като той предизвиква фото-чувствителност. Можете да го срещнете и като retinyl palmitate

Използвани филтри с висока токсичност са също така Octinoxate, Homosalate, Octisalate и Octocrylene. Много подробна таблица и интересна информация можете да прочетете на сайта на EWG - директен линк тук

Моят избор за тази година
Изключително съм благодарна, че тази година ще мога да тествам по-богат асортимент от слънцезащитни продукти, за да мога да ви споделя повече впечатления от такива. Сигурно сте забелязали, но всяка година залагам основно на BIODERMA и La Roche Posay. Тази година ситуацията не е много по-различна, но в ръцете ми попаднаха няколко много интересни продукта на Avene, Eucerin и Nivea, за които също мисля да ви споделя впечатления. Ако някой от продуктите предизвиква интереса ви и искате ревю по-скоро, пишете ми, за да го сложа с приоритет. 

Това беше, обобщено, информация за слънцезащитните продукти, която смятам, че е важно да знаем, за да можем да вземем максимално информиран избор, когато застанем пред щанда в дрогерията или аптеката. 

Как избирате вашите продукти за слънцезащита? На случаен принцип или внимателно, и с много проучвания? 


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари