Top 5: 5 ways to reduce plastic in your daily life ||| 5 малко популярни начина да намалите пластмасата в ежедневието си

Здравейте, приятели!

Наскоро с Рали от Rose Red's Beauty Blog си говорихме за това колко грешно е схващането, че "една птичка пролет не прави". Причината беше една отказана найлонова торбичка и една скептична продавачка. Ако вие сте от тези хора, този пост не е за вас, но ако сте от тези, които смятат, че малките промени могат да окажат голямо влияние, то този пост може да ви се стори интересен и полезен.
Ако по една или друга причина сте поели по пътя на намаляване на пластмасата в ежедневието си, то сигурно вече имате чаша за кафе за многократна употреба, метална/бамбукова сламка, стъклена бутилка за вода и си вземате храна за вкъщи в собствен съд. Предполагам обаче, че част от вас нямат изброените в тази публикация неща или поне едно от тях. Аз разбрах за тях постепенно, като част от тях значително олекотяват и бюджета ви, други могат малко да го затормозят, но си заслужават.

1. Биоразградими торби за боклук
Източник: zelen.bg
Това е може би любимото ми откритие от всички изброени. Да, по-скъпи са, но решават един от най-големите проблеми за хората, които искат да намалят употребата на пластмаса. Признавам си, че не ги използвам абсолютно всеки път, когато събирам боклука си, но почти винаги. В останалите случаи използвам случайно попаднали торбички от супермаркетите. Подобни торбички има в много от био магазините, но най-добри като цена ми се струват в магазин Зелен. Единствено се надявам да станат и по-достъпни като цена, с времето. 

2. Метална самобръсначка
Източник: greenrevolucia.com
Навремето, когато започнах да се бръсна, използвах именно такава самобръсначка. Някога, преди пластмасата упорито да навлезе в ежедневието ни, е имало само такива, сега е времето да се върнем към тях. Трябва да бъда честна, че изобщо не ги харесвам, защото имам ужасни спомени от по-ранните си години и за мен са равносилни на болка. Не знам, дали бих си купила такава, но ако вие често използвате самобръсначки за еднократна употреба, една такава ще ви спести пари, а и излишна пластмаса. Необходимо е единствено да заменяте ножчетата, на определен период от време. Предполагам ги има на доста места, но аз намерих такава онлайн тук

3. Торбички за плодове и зеленчуци
Източник: tierraverde.bg
Тези торбички са страхотно решение, което обаче излиза малко скъпо. Все пак, купувате си ги веднъж и се предполага, че поне няколко години ще ви служат вярно и няма да се налага да вземате от онези торбички, които служат за мерене на плодове и зеленчуци и обикновено се ползват не повече от 10 минути, след което се изхвърлят. Един комплект от 10 торбички излиза между 50 - 80 лева, зависи от къде ги купувате. Предлагат се в различни размери. Можете да ги купите като цял комплект или на бройка, особено, ако не пазарувате в големи количества, 3-4 торбички, биха били добро начало. Онлайн съм ги виждала тук и тук.

4. Биоразградими клечки за уши
Източник: www.balevbiomarket.com
Повечето хора вече знаят, че съществуват биоразградими клечки за уши, които заменят пластмасовите. Дървени, бамбукови, въпрос на личен избор. За щастие, почти всичко, което използваме в ежедневието си, има биоразградим вариант, стига да потърсите. Ако искате да почнете с нещо малко, клечките за уши са добър вариант. 

5. Превръзки за многократна употреба
Източник: tierraverde.bg
Тук вече излизаме от моята лична зона на комфорт и ако трябва да бъда честна, не знам дали бих предприела тази крачка. Отново, преди да навлезе пластмасата, имаше период от живота ми, когато съм използвала лигнин за целта. Ако някога сте ползвали, знаете колко неудобно и неефективно беше. Ако вие сте склонни да експериментирате, менструалната чашка би било добро начало и определено ще ви спести пари за превръзки и ще намали значително пластмасата и опаковките, които изхвърляте в природата. Ако имате бебе, предлагат се и пелени за многократна употреба, което значи допълнително пране, но отново смятам, че си заслужава. Вече почти от всякъде можете да закупите подобни продукти. Превръзките ми се сториха най-евтини в Зоя и Tierra Verde

Забелязвате ли, че повечето продукти са връщане към миналото, когато сиренето и кашкавала в магазина, увиваха в рециклирана хартия?

И накрая, бих желала да ви посъветвам да не се хвърляте сляпо на всичко, което твърди, че е еко съобразно, но струва прекалено скъпо. Например, бамбуковите четки, които използвах известно време, но в които спрях да инвестирам. Продават се много четки от биоразградими материали, които не струват толкова скъпо, нямат неприятен аромат, не ви дращят езика и не мухлясват. Нищо против, производителите на тези четки, може би аз съм попаднала на калпави, но понякога има много повече от едно решение. 

Има много начини да помогнем на планетата, а и на себе си. Например, когато сте навън, вместо да си купите напитка в пластмасова опаковка, потърсете такава в стъкло. Спирайте водата, докато миете зъбите си. Не се опитвайте да промените всичко от раз, достатъчно е да правите малки, но постоянни крачки. Добрият пример е заразен, имайте го предвид. Малко, след като започнах да си вземам кафе в моя чаша, колежките ми ме последваха, след което ми споделиха, че са "заразили" и други техни приятелки. 

Вие от кой тип хора сте: скептични, че нещо може да се промени или от тези, които се стараят да намалят пластмасата, която използват и изхвърления боклук, ако ще да са единствените?


*Този пост не е спонсориран и линковете не ми носят приходи.


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари