Review: Магическа ли е хиалуроновата киселина? Eucerin Hyaluron-Filler + GIVEAWAY

Здравейте, приятели!

В последните години, хиалуроновата киселина се среща като съставка в редица козметични продукти – от кремове и серуми, до маски за лице и дори под формата на инжекционни разтвори. Какво трябва да знаем за нея и може ли да очакваме магически резултати от използването и?

Хиалуроновата киселина (C14H21NO11)n) е мукополизахарид, който се синтезира естествено в организма ни. Приблизително половината от нея се намира в кожата, задържайки водата в нея и помагайки да се поддържа добрата хидратация. Има възможността да свързва голямо количество водни молекули, като задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло. Изпълнява важна функция и при поддържането на влагата в очите и смазването на ставите.  

Внесена отвън, има различни приложения – много хора я приемат като добавка, а напоследък е популярна съставка в много кремове, серуми и инжекционни разтвори. Освен в бюти индустрията, хиалурона намира приложение и при лечение на ставни проблеми, заздравяване на рани, проблеми със сухота в очите и дори някой стомашни проблеми. 

Причината да е толкова популярна в бюти индустрията е, че играе ролята на силен хидратант - помага да се подобри еластичността на кожата и да се поддържа свежия и сияен младежки вид.

Количество хиалуронова киселина, еластин и колаген при млада и зряла кожа
Източник: www.elveeconsultancy.co

Подобно на колагена и еластина, количеството на хиалуронова киселина намалява с напредването на възрастта. Естественият процес на стареене и външни фактори, като ултравиолетово лъчение, тютюнев дим, замърсяване, неправилна диета, може да намали количеството хиалурон в кожата. Това намалява и възможността на кожата да задържа влага, което се отразява на нейната хидратация. 

Намалената хидратацията окачва влияние върху появата на бръчки, което може да обясни защо добавянето на хиалуронова киселина в бюти рутината, може да направи кожата да изглежда по-млада и жизнена. Приложени върху повърхността на кожата, продуктите с хиалуронова киселина могат да намалят бръчките, зачервяванията и дори да окажат благоприятно въздействие върху кожни раздразнения и дерматити. Много популярни са и инжекциите с хиалуронова киселина, които я вкарват директно в кожата, с цел да изглежда по-стегната и млада. Продукти с хиалуронова киселина са много подходяща за хора със суха кожа, каквато е и моята. 

Морфология на хиалуронова киселина - електронна микроскопия
Източник: www.researchgate.net

! Хиалуроновата киселина си взаимодейтва добре с повечето други съставки и може да бъде съчетана с пилинг, ретиноли, витамини и други киселини. Единственото изключение са киселини с ниски нива на рН, като гликолова киселина, тъй като тя може да разгради хиалуроновата киселина и да я направи неефективна. 

Молекулата се нуждае от вода, за да изпълнява действието си, затова е хубаво да нанасяте продуктите на леко влажна кожа. В същото време, през зимата, когато кожата се изсушава прекомерно, трябва да нанасяте продуктите поне половин час, преди да излезете навън. Ако използвате серум, "запечатването" му с крем, също помага да се избегне обратен ефект от използването на хиалурон през студените месеци, когато сухият въздух изпарява влагата от кожата. 

! В зависимост от това какво искате да постигнете, трябва да изберете продукт с високомолекулна или нискомолекулна хиалуронова киселина, а най-добре - комбинация от двете. Високомолекулната хиалуронова киселина действа на повърхността и подобрява хидратацията на най-външните слоеве на кожата, от които започва формирането на фините линии и бръчки. Хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло е с 40 пъти по-малка молекула, която успява да проникне по-дълбоко в кожните слоеве и въздейства върху най-дълбоките бръчки.

Високомолекулна и нискомолекулна хиалуронова киселина
Източник: www.elveeconsultancy.co

Смята се, че е безопасна за употреба, тъй като е естествено произвеждана от човешкото тяло и възможностите от алергична реакция са минимални. Противопоказания се споменават по-скоро при приема и като добавка. 

След това дълго, но надявам се полезно въведение, нека преминем и към звездата на днешния пост, а именно един крем, който ползвам от вече доста време и най-накрая намерих време да ви разкажа за него - Eucerin Hyaluron-Filler Дневен крем SPF 30. За първи път ви споменах за него тук (доста полезен пост за факторите, които влияят на стареенето на кожата – препоръчвам да погледнете и него).

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

Забелязах, че доста ви допадат публикациите, в които давам оценки от 1 до 5, за да оценя продукт по определени критерии. Така смятам да процедирам и тук, като ще спомена и критериите важни за мен, що се отнася до крем за лице. Смятам да използвам този шаблон и в бъдеще, затова ще се радвам на обратна връзка дали ви допада или не. 

Кремът е подходящ за третиране на първите прояви на стареене на кожата във възраст 25-35 години. Има фотозащита с SPF 30, предотвратявайки фотостареенето. Подходящ е за всеки тип кожа, дори чувствителна. При него, освен комбинация от високомолекулна и нискомолекулна хиалуронова киселина, имаме и глицин-сапонин, който увеличава многократно производството на хиалурон в кожата. 

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

Както споменах, хубаво е продукти с хиалуронова киселина да се нанасят на леко влажна кожа. Затова, първо измивам лицето си с почистващ продукт, след което не попивам с кърпа и нанасям крема. Друг вариант е да използвате флорална вода, под крема. Докато го ползвах, не ми се стори необходимо да нанасям други продукти - серум или някакво масло. През лятото, нанасях допълнителен слой слънцезащитен продукт.

Ефект

☆☆☆☆(4/5)

Естествено, на първо място поставям ефекта, а именно дали един крем работи или не за мен и моята кожа – усещам ли я по-мека, еластична, хидратирана, забелязвам ли намаляване на фините линии. Естествено, на база това какво обещава даден продукт.

Редно е да спомена, че все още нямам много видими и дълбоки бръчки, затова не мога да дам достатъчно обективно мнение за това дали продължителната употреба намалява видимо по-дълбоки признаци на стареене. При мен, най-забележими са тези на челото, следствие от неприятния ми навик да се мръщя и да присвивам очи пред монитора. Колкото и да ми се иска да ви кажа, че е направил някакво невероятно чудо за тези бръчици, не мога да го направя. Не вярвам, че дори и най-скъпият продукт на пазара, може да направи това. Затова, превенцията е много по-важна. Въпреки това, кожата ми изглеждаше доста по-свежа, сияеща и хидратирана, което естествено, пречеше на фините линии да изпъкват, както когато кожата е суха. За мен, ефектът беше повече от добър, що се отнася до превенция, каквото и целя. 

Състав

☆☆☆☆☆ (3/5)

На второ място, но не по значимост, поставям състава. Отдавна приех факта, че няма да мога да използвам единствено натурални продукти, затова и правя много компромиси със състава. Това, което избягвам са силиконите, парабените и миналните масла. Алкохола е доста спорен, затова приемем наличието му, стига да не е поставен на първо място в списъка със съставки.

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

При проверката в CosDNA, нито една съставка не светна в червено, което е добър знак (как проверявам козметиката си - състав, срок на годност и други, може да научите тук). Причината да дам 3 от 5 възможни точки са наличието на един силикон (макар и на доста задна позиция) и този спорен алкохол (погледнете тук). Въпреки това, ако не сте супер вманиачени по темата, без да съм наясно в детайли и да се считам за експерт, не виждам нещо много притеснително. За по-запознатите от мен, споделям подробния състав.

Състав: Aqua, Glycerin, C12-15 Alkyl Benzoate, Alcohol Denat., Butyl Methoxydibenzoylmethane, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Ethylhexyl Salicylate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Cetearyl Alcohol, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Triazone, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Tapioca Starch, Sodium Hyaluronate, Glyceryl Stearate, Sodium Stearoyl Glutamate, Glycyrrhiza Inflata Root Extract, Glycyrrhetinic Acid, Xanthan Gum, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer,Carbomer, Trisodium EDTA, Sodium Chloride,Dimethicone,Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol,Sodium Hydroxide, BHT, Parfum

Поносимост

☆☆☆☆☆ (5/5)

Тази категория е доста индивидуална – имало е продукти, които при мен причиняват невероятно изприщване, а при мои приятелки действат прекрасно. Затова и мога да споделя само своя опит. Когато говорим за продукти за лице, особено по-скъпи, винаги търсете тестери.

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

Цена

☆☆☆☆(4/5)

Цена: Около 60,00 лева (в момента е на промоционална цена от 44,99 лева, в повечето обекти, където се продава марката)
Количество: 50 мл.

Не мога да не отбележа и цената като фактор. Да, всеки иска да притежава крем на La mer, но колко от нас могат да си го позволят. Затова и оценявам цената на базата на моя бюджет. За вас, може да е много евтин или над бюджета.

Ако трябва да бъда честна, стандартната цена, на която се предлага крема е леко притеснителна за мен. Ако трябва да бъда обективна обаче, стига за доста дълго време, което значи, че при оптимално използване, не е необходимо да правите тази инвестиция повече от 2 пъти в годината. Причината да е толкова икономичен, е леката му консистенция. Необходимо ви е много малко количество за цялото лице. Освен това, доста често от марката пускат промоционални пакети, както и специални цени. Ако издебнете едно такова намаление, каквото има и в момента, през целия месец март, можете да го намерите на цена под 45,00 лева, което се доближава и дори изравнява с по-скъпите марки в дрогерията. По тази причина, давам 4 от 5 точки за цената и смятам, че инвестицията в качествен продукт за лице, си заслужава. 

Усещане върху кожата

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 ReviewEucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

☆☆☆☆(4/5)

Имала съм не един крем, който направо мразя като усещане върху кожата си. Въпреки сухата ми кожа, не харесвам тежки кремове, особено през летните и по-топли месеци. 

Както споменах, необходимо ви е много малко количество. На суоча се вижда какво количество съм нанесла и колко плътно остава след разнасяне на малка повърхност. Половината от това количество, при мен е достатъчно за цялото лице. Самата консистенция е изключително лека и попива бързо. Не знам дали защото го нанасям на влажна кожа, но изобщо не е толкова тежък, колкото очаквах да бъде. Точно обратното - мек, лесен за разнасяне и много комфортен върху кожата - така го чувствам, поне в началото. Причината да дам 4 точки е, че в течение на деня, започва да ми тежи. Усещам го като лек филм върху кожата си, което отдавам на слънцезащитния фактор.

Опаковка

☆☆☆☆☆ (3/5)

Външният вид продава и това важи в пълна сила и за козметиката. Искам веднага да си признаете, ако поне веднъж сте купували продукт само заради опаковката му.

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

Харесвам изчистения и семпъл дизайн на опаковката. Усеща се много стабилно, луксозно и се затваря доста плътно. Фактът, че е матова, от една страна е плюс за мен, особено, когато се опитвам да я отворя с мокри ръце. Минус е, че се цапа повече. Няма капаче, което също отчитам като минус. Пристига със запечатано фолио, което ми допада, защото мога да бъда сигурна, че никой не е отварял кутията, преди мен. Бих добавила шпатула за нанасяне в опаковката, за да не се налага да бъркате с ръце в крема. Изобщо, чудя се защо това не се превърне в стандарт за всички кремове за лице. Дори да нямате огромен маникюр, което допълнително утежнява задачата, от чисто хигиенична гледна точка, е за предпочитане да има нещо подобно. Заради всичко изброено, давам 3 от 4 точки на опаковката, просто защото може повече. 

Допълнителни екстри

     Аромат

☆☆☆☆(4/5)

Слагам аромата като допълнителна екстра, защото много често тези приятни аромати се дължат на добавянето на парфюм, който не се счита за най-благоприятната съставка. На едно обучение ми казаха, че козметиката не трябва да мирише хубаво, а да върши работа. От тогава, не слагам аромата на първо място.

Аромата ми напомня на слънцезащитен продукт, вероятно заради SPF-а. Не ми е неприятен, но се усеща първите поне 20 минути, след нанасянето. Харесва ми, че не мирише изкуствено. 

Ако трябва да обобщя -  крема си заслужава и бих купила отново, при това съвсем скоро. Инвестиция е, но след една определена възраст, предпочитам да залагам на по-качествена козметика. Препоръчвам да дебнете намаления, като това, което тече в момента. Не е магическо решение за вече появилите се бръчки, но дори и инжекция с хиалуронов серум, има определена трайност, след което се налага да подновите. Смятам, че добрата грижа, започнала на време, може да предотврати появата на по-сериозни бръчки, затова и в бъдеще, отново ще заложа на този продукт, с чисто превантивна цел. 

Финална оценка: 4/5 точки**

Eucerin Hyaluron-Filler SPF 30 Review

След като ви споделих впечатленията си, имам и една страхотна новина за вас. Можете да си спечелите дневен и нощен крем от серията. За целта, трябва да ме последвате в Instagram и да изпълните условията, упоменати под снимката с играта. 

Допада ли ви този начин на представяне на козметичен продукт? Достатъчни ли са тези критерии или бихте добавили нещо? Полезна ли ви беше информацията за хиалуроновата киселина, научихте ли нещо ново?

Можете да ме последвате на следните места:

*Продуктът ми е предоставен за тест и оценка от Eucerin. Публикацията не е спонсорирана. 
** Все още, не съм открила моя 5/5 точки, което вероятно се дължи на високите ми очаквания и завишени критерии.

Коментари