Travel: 5 Travel Tips While Budgeting ||| Пътуване: 5 съвета при определяне на бюджет за пътуване

Здравейте, приятели!

Едно от предизвикателствата при пътуване в чужбина, а понякога дори в България, е определянето на бюджет. Без да имам претенции да съм специалист, споделям ви няколко идеи и съвети как да улесните процеса.
Преди да премина към съветите, важно е да уточним, че никога не можете да предвидите всички разходи. Изненади винаги има, затова трябва да имате едно на ум и малко заделени за непредвидени разходи пари. Идеята е да си спестите доколкото е възможно тези изненади. 

1. Абонирайте се за бюлетините на авиокомпаниите
Едва ли сте склонни да прекарвате по няколко часа на ден, проверявайки офертите на авиокомпаниите. Дори купуването на билет половин година по-рано не ви гарантира най-добрата възможна оферта. Ако се абонирате за бюлетините на авиокомпаниите, те сами ще ви информират за промоциите си и знае ли човек, може да откриете някоя неподозирана дестинация и да я посетите срещу 30-40 евро. Все пак, при едно пътуване, самолетния билет и хотела ви удрят най-силно по джоба, затова защо да не се възползвате от най-добрата възможност.

Много компании предлагат и преференциални оферти за редовни клиенти. Същото важи и за сайтове като booking, където има специални оферти за регистрирани потребители с висок рейтинг. 

2. Предвидете транспортните разходи/купете предварително карта
Ако има възможност да си закупите карта за градски транспорт онлайн - направете го. Вижте на картата къде точно се намира хотела ви и разстоянието му от обектите, които искате да посетите. Преценете дали ще ви излезе по-евтино да си резервирате отдалечен хотел и да пътувате или да резервирате по-скъпа стая, от където можете да стигнете пеша до историческите обекти. 

Задължително се информирайте за цената на едно пътуване и дали има намаления или карти за осъществяване на повече пътувания. В много градове предлагат почасови карти, с които можете да сменяте всяко превозно средство в рамките на 1-2 часа. На други места предлагат дневна или седмична карта, която ще ви излезе много по-евтино от това да плащате самостоятелни пътувания.

3. Проучете предварително входните такси за обектите

Бонус съвет: City Pass карти
Много европейски градове предлагат комбинирани оферти при посещение на повече от една забележителност. В Лондон много добра работа ми свърши London Pass - карта, която включва вход за много туристически обекти. Когато планирах пътуването си там платих предварително онлайн всички билети за туристическите атракции, които посетих - така имах нужда единствено от джобни.

Същите се предлагат и за други градове като Париж, Рим, Берлин, Барселона, Дъблин и други. Закупуването на билет за туристическите автобуси пък ви дава процент отстъпка за вход в туристически обекти, а в Барселона заедно с билета за туристически автобус получавате и намаление за влака от Барселона до курортните градчета в Коста Брава. Имайте предвид, че тези карти са добра възможност, когато имате повече дни на разположение и планирате посещение на повече обекти. В противен случай, може да дадете много пари за картата и да не избиете инвестицията. 

Ако не искате да плащате входни такси предварително, разровете се в сайтовете на обектите и вижте какви са таксите при плащане на място. Включете тези разходи в бюджета си и отделете тази сума в отделно отделение на портмонето си, за да не посягате към тях за ежедневните разходи. 

4. Разгледайте сайтовете на заведенията
Ако сте си набелязали заведения, които искате да посетите, разгледайте сайтовете им и публикуваните там менюта. Така може да се ориентирате колко пари би ви струвал един обяд/вечеря. Най-малкото ще успеете да се ориентирате дали заведението е по бюджета ви и каква храна предлага. Ако сте вегетарианци или вегани, ще видите дали има нещо подходящо за вас.

Аз използвам Tripadvisor - там освен заведенията в близост до местата, които искам да посетя, мога да видя и сайтовете на заведенията, коментари за обслужването и цените, както и снимки от самото заведение. 

5. Подходяща банкова карта/пари в брой

Ако пътувате често в чужбина, голям проблем е допълнителната такса, която ви начисляват за теглене от банкомат и курса, на който ви обменят валутата. Информирайте се предварително за таксите и начисленията за теглене или плащане на ПОС в чужбина. Най-добрият вариант е да имате сметка в евро или определена сума в брой. Аз почти винаги пътувам в чужбина с пари в брой, същото важи и за пътувания в страната. Тази стъпка е от една страна рискована, от друга ми позволява да не се разпилявам прекалено много с харчовете. Когато имате определена сума в себе си, се стараете да се придържате към нея, докато плащайки с карта има опасност да се отплеснете.

Почти винаги нося малка сума пари със себе си през деня, а останалото държа на скрито място в хотелската си стая. Като цяло е добре да не носите само едно портмоне с всичките си пари и документи в него. Разпределете ги на няколко места. 

Това бяха няколко стъпки и съвета как да си спестите пари и време при бюджетирането на едно пътуване. Аз лично предпочитам да платя всичко възможно предварително, за да се налага да разполагам с минимална сума джобни.

Споделете ми вашите съвети и трикове при определянето на бюджет за едно пътуване. Сами ли организирате пътуванията си или се доверявате на агенция?


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари