Travel diary: 1 day trip to Serbia ||| Еднодневна екскурзия до Сърбия

Здравейте, момичета!

В днешния пост ще Ви споделя за пътуването си до Пирот и Ниш и с какви впечатления останах от тези два града в Сърбия.
Да избера Ниш като дестинация ме вдъхнови поста на Just an ordinary blog. Нейният пост можете да прочетете тук. Изключително полезен ще Ви бъде, особено ако планирате по-дълго посещение.


За своето пътуване предпочетох да се доверя на туристическа агенция, макар всеки път да се убеждавам, че това е грешка. Обикновено при тези пътувания имате много малко време да разгледате и трябва постоянно да търчите след екскурзовода и да се съобразявате с определен час, както и с всички останали туристи от групата Ви.

За щастие, пътувахме с малка група, а самото пътуване ни излезе доста по-евтино, сравнено със самостоятелно пътуване с кола. Агенцията, която избрахме е Глобал Тур. Пътувала съм и преди с тях и трябва да Ви споделя, че всичко зависи от екскурзовода. При предишни пътувания не бях очарована, но този път екскурзоводката Таня наистина ме остави с добри впечатления. Беше доста подробна в обясненията си и ни разведе из всички по-интересни места.

Тръгнахме от София към 7:30 - една от причините да избера тази дестинация е факта, че е на около 190 километра от София и пътят почти не се усеща. Пътувала съм за един ден до Букурещ и повече от половината ден премина в автобуса, абсолютно нищо не успяхме да видим от града. Бяхме в Пирот около 9:00 наше време (Сърбия е с един час назад). 

Тук е момента да споделя, че ако решите да посещавате Сърбия трябва да се приготвите да платите много солидна сметка за телефон, ако искате да се обаждате или да ви се обаждат. Цената за входящо повикване е около 3,00 лева, а за изходящо 6,00 лева. Цената за 1МВ интернет е....почти 21,00 лева. Смс-ите също излизат около 2,00 лева. Пълно безумие, така че ако пътувате натам се дръжте за другарчето си и не го губете, за да не ви се налага да му звъните и да го търсите. 

Езикът не е проблем, тъй като спокойно можете да се разберете на български. Някоя дума може и да ви избяга, но ще се разберете с местното население без да са Ви необходими никакви допълнителни познания по сръбски.

Пари можете да обмените единствено в Пирот и градовете близки до границата, в Ниш обменните бюра отказват да обменят български левове, затова е препоръчително да се запасите с динари предварително.

Пирот
Ако сте почитатели на модерните градове с европейски облик, то Пирот ще Ви се стори доста сив. Не си спомням София от преди 20 години, но предполагам, че е изглеждала по подобен начин. Посетихме пазара в Пирот, доколкото разбрах всяка събота има такъв. Част от групата ни беше дошла единствено за него, но аз някак не успях да намеря нищо интересно, напомни ми Женския пазар от преди ремонта. 

И преди да започна да звуча прекалено черногледа, две неща в Пирот определено си заслужават посещението. 

1. Мекиците в началото на пазара

От години не съм яла толкова вкусни мекици и като цяло... храната, която опитахме в Сърбия беше изключително вкусна. Явно държат на това. Магазинчето, от което си взехме мекици беше в началото на пазара в една от преките. Мекиците им наподобяват на вкус нашите, но са доста по-издължени. Цената на 1 брой беше 30 динара, което е около 55 стотинки. Страшно големи са, така че една ще стигне за двама души. Подлагам под съмнение хигиенните норми, тъй като не използват ръкавици и всичко се пипа с ръце, но ако нямате проблем с това, определено препоръчвам да опитате мекиците в Пирот.

2. Крепостта на Момчил Войвода
Крепостта се намира не далеч от пазара, на главния път към Ниш и определено си заслужава да направите една фото пауза там. Четох, че ако се изкачите на близкия хълм се открива страхотна гледка, така че ако сте фотограф или любител и имате време, направете го. Крепостта е изключително запазена и за съжаление затворена за посещение. Легално можете да влечете само до вътрешния двор. Казвам легално, защото при нашето посещение установихме, че катинара е разбит и успяхме да влезем вътре. Самата крепост не е много голяма отвътре, но е интересно да се посети. 

Ниш
До Ниш се стига почти неусетно по доста живописен на места път, напомнящ ми за прохода около Враца. Първата спирка по пътя беше Челе кула, по-известна като кулата с черепите. Доста зловещо и като гледка и като история. В самата сграда, в която се съхраняват остатъците от кулата е страшно студено. Не знам дали умишлено поддържат ниска температура, но гледката, в комбинация със студа вътре са наистина подтискащи.

Втората спирка по маршрута ни беше центъра, където са съсреодоточени почти всички останали места за посещение.
Посетихме крепостта и централната търговска улица. За съжаление, не ни остана време за другите забележителности, за които Симона е споделила. Влязохме в крепостта през Истанбулската порта, както е известна най-запазеният вход към вътрешността на крепостта. Мястото е доста приятно и самата гледка е много красива. Улучихме мрачно и студено време, за съжаление, но в слънчев ден със сигурност ще е голяма удоволствие да посетите парка във вътрешността на крепостта. 

Много неприятно впечатление ми направи колко неподдържано е мястото. За да влезете в крепостта няма вход, а би трябвало, може би това би предотвратило "мизерията" вътре. Няма стена, която да не е изписана с графити и то не такива, които могат да минат за произведение на изкуството. Боклукът е навсякъде другаде, но не и в поставените на доста места кошчета. Ако попаднете на мястото по тъмно вероятно гледката е още по-неприятна. 
Накрая решихме да посветим свободните ни два чака на кулинарен туризъм. Препоръчаха ни механа "Старата Сърбия", но по мое мнение можеше да изберем и по-добро място. Заведението е доста изискано на фона на останалите, но порциите са малки, а цените сравнително високи (всичко във Сърбия ни се стори много много по-евтино от България). Храната беше много вкусна и определено си тръгнахме от Сърбия с пълни коремчета. Опитах и популярната им дюлева ракия, но алкохолът определено не е моето нещо и не мога да споделя дали е хубава или не - за мен беше силничка.

Много ми се искаше да посетя и кафе "Трамвай", но времето не ни стигна. 

Искаше ми се да остане време за мол Forum, но не ми остана време за пазар. Единствено посетих един DM, където ми направи впечатление, че марката Aura се предлага на доста достъпни цени (марката е сръбска). Имат и голям фирмен магазин на марката Natura Siberika (руска марка натурална козметика).
Като цяло препоръчвам дестинацията ако искате да разнообразите уикенда си, но не очаквайте нещо впечатляващо. Пирот и Ниш са градове с интересна история и забележителности, които обаче не сe пазят и не се поддържат. Бих посетила Ниш отново през лятото, когато ще мога да пия кафе на открито в парка на крепостта и да обиколя магазините по центъра.

Посещавали ли сте тези два сръбски града и какви са Вашите впечатления от тях?

Можете да ме последвате на следните места:

Коментари