Travel: Egypt Top 5 Ancient Sights ||| Пътуване: Топ 5 забележителности в Египет

Здравейте, приятели!

Както ви споделих във Фейсбук, имах невероятната възможност да посетя Египет. Планирам поредица от постове по темата, но реших да започна, като ви споделя какво ме впечатли най-силно. Ще се изненадате, но пирамидите не влязоха в топ 5. Безспорно са впечатляващи и самият факт, че са единственото оцеляло от 7-те чудеса на древността, ги прави задължителна спирка при посещението ви в Египет. Все пак, има много повече какво да се види. 
Бях много скептична по отношение на цялата идея за посещение на Египет, особено имайки предвид образът, който се създава в пресата. Страхът от всевъзможни инфекции и болести, също ме демотивираше. Още с връщането си обаче, осъзнах, че съм развила някакъв сантимент към мястото и към всички онези забележителности, които до този момент бях гледала само по филмите. Египет омагьосва и веднъж посетил го, започваш да мечтаеш да се завърнеш.

От дистанцията на времето, все по-силно осъзнавам каква невероятно възможност е било и колко красиви места посетихме. Страхът не ми позволи да се насладя на преживяването на място, затова сърдечно ви съветвам да не се притеснявате от нищо и да поемате максимално от всичко. На много места сякаш попадах във филм и за момент забравях всичко - жегата, мръсотията, притесненията. За 5 такива места ще ви споделя в този пост. 

1. Храмът в Едфу
Храмът в Едфу е един от най-добре запазените антични храмове на територията на Египет. Посветен е на бог Хор, изобразяван с глава на сокол. Една от причините храма да бъде така добре запазен е, че дълги години е бил погребан под плаващи пустинни пясъци. На места в храма се забелязват дупки по покрива, където бедуини са връзвали магаретата си. Храмът е впечатляващ отвън, но отвътре е омагьосващ. Приглушена светлина, стени изписани с йероглифи и рисунки, тесни коридори и тайни стаи. На снимка е трудно да се види колко магически е самият храм. Ако планувате посещение на Египет, сърдечно препоръчвам да не пропускате посещение на Едфу. От пристанището до храма стигнахме с файтони, което допълнително допринесе за автентичното изживяване. 
2. Круиз по Нил
Круизът по Нил си е изживяване, което определено препоръчвам. С по-лъскав и нов кораб от този, които използваше нашата туристическа агенция, но дори и с него беше интересно и неповторимо. Въпреки температурите от 40-45 градуса, които правеха престоя на палубата, почти невъзможен, в обедните часове. Аз наблюдавах пейзажа от долните палуби, през големи панорамни прозорци, на климатик, съчетано с леката музика, която звучеше. Звучи идилично и наистина беше. Идеалната възможност да се абстрахирате от всичко и да си починете. Круизът по Нил дава възможност да посетите и повечето от храмовете, които още на времето не случайно, са били строени в близост до реката. 
3. Абу Симбел
Абу Симбел е комплекс от 2 гробници в област Асуан. Посещението си заслужаваше ставането в 4 сутринта и близо 3 часа и половина път в посока. Тук беше едно от най-спокойните ни посещения, тъй като имаше много малко туристи. Преди години до Абу Симбел се е стигало с полицейски ескорт, но нас ни съпроводиха единствено в тъмната част на деня, след което пътувахме сами. Самият район около храмовете е много красив и спокоен, макар жегата да беше непоносима още от 9 сутринта. За да стигнем минахме през нубийската пустиня, където успяхме да видим и мираж.
Комплексът се състои от една по-голяма и една по-малка гробница. По-големият е посветен на Рамзес II, а по-малкият на любимата му жена Нефертари. Това е и един от малкото, посветени на жени, храмове в Египет. Интересно тук е, че по време на строежа на язовир Насър, се наложило двата храма да бъдат преместени. С помощта на ЮНЕСКО, в рамките на няколко години, преместването било осъществено. 

4. Храмът на Изида
Храмът на Изида е разположен на малък остров, до който се стига с лодка. Както се разбира от името, храмът е посветен на богинята Изида. Тук е моментът да спомена, че в Египет храмове са строени не само от древните египтяни, на египетска територия имат влияние също така и гърците. 
Този храм ме плени, не толкова заради самата постройка, колкото заради гледките. Интересна история от посещението е, че на връщане лодката ни се развали и спря насред язовира. В рамките на няколко минути се появиха две други лодки, които се вързаха от двете ни страни и ни замъкнаха до брега. 

5. Храмът на Амон Ра в Луксор
Докато четох информация за Египет смятах, че Карнак ще ме впечатли, което наистина се случи, но храмът на Амон Ра ми допадна повече. Може би защото попаднахме там на залез слънце (което през септември в Египет е около 16:00 часа). Той, подобно на много от запазените древни храмове, е бил погребан под пясъците за дълъг период от време. Над самия храм е построена голяма джамия, която се намира вътре в комплекса. Тук, както и на много други места в Египет, човек се чувства много малък, застанал до огромните статуи, строени от човешка ръка. 

Храмът на Хетшепсут, Карнак и разбира се пирамидите в Гиза, има още много какво да се види в Египет и то е не по-малко впечатляващо. Но в спомените ми, тези 5 ще останат като най-забележителните гледки и местата, където съм се чувствала най-добре. 

Бихте ли посетили Египет? Ако сте били, споделете ми Вашите топ 5 места, кое ви е впечатлило най-силно. Ако пък не сте ходили, споделете ми кое място бихте желали да посетите най-много.


Можете да ме последвате на следните места:

Коментари

Публикуване на коментар